PL
Substancje hamujące są to związki o charakterze natywnym, zanieczyszczeń lub zafałszowali, których celem jest hamowanie procesów biochemicznych zachodzących między składnikami mleka lub wywołanych aktywnością mikroorganizmów. Konieczność monitorowania tych substancji wynika z bezpośredniego lub pośredniego wpływu na bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta. Obecność natywnych substancji hamujących pomaga kontrolować skuteczność procesów technologicznych. Z kolei kontrola poziomu pozostałości po antybiotykoterapli zwierząt lub myciu i dezynfekcji układu dojnego oraz substancji fałszujących jakość mleka pozwala ocenić jakość technologiczną i spożywczą mleka oraz jego produktów.
EN
Inhibitors are the native substances, contaminants or adulterants, the aim of which is to inhibit the biochemical processes occurring between milk components or those induced by microorganisms' activity. The necessity of monitoring these substances results from their direct or indirect influence on the consumer's health safety. The presence of native inhibitors helps to control the processes'efficiency, warranting the safety of the final product. The control of the residues' level after antibiotic therapy, cleaning and disinfection of the milking system or substances, adulterating milk quality, allows evaluating the technological and nutritional quality of milk and dairy products.