EN
An alkaline method of deionizing thin juice by the use of cation and anion exchange resins in ammoniwn and carbonate forms respectively, was developed. No increase of reducing sugars was found. No wastewa.ter was formed. This method allows for a decrease of sugar lossos in molasses and an increase of sugar yield from beets by about 1%.
PL
Opracowano alkaliczną metodę odsalania soków w cyklach amonowym i węglanowym w celu zabezpieczenia sacharozy przed hydrolizą. Wymieniacze jonowe są łatwo blokowane przez jony wapniowe oraz związki koloidowe i powierzchniowo czynne występujące w soku. Z tego względu oczyszczony sok rzadki wstępnie odwapniano metodą amoniakalną oraz odbarwiano kolumnowo stosując ziarnisty węgiel aktywny: Odbarwiony sok rzadki, po ochłodzeniu go do temp. 60°C, odsalano za pomocą dwóch par kolumn kationitowych i anionitowych. W wyniku odsalania. następowało zwiększenie czystości soku rzadkiego z 93 do 97 i całkowite odbarwienie koku. Nie stwierdzono wzrostu zawartości inwertu. Po oddestylowaniu nadmiaru węglanu amonowego sok można zagęścić do 67% s.s. i stosować jako tzw. płynny cukier. Odzyskany węglan amonowy zawraca się do regeneracji jonitów, a zagęszczony roztwór niecukrów zostaje skierowany do wysłodków paszowych. Dzięki temu w procesie odsalania nie tworzą się żadne ścieki. Metoda została wypróbowana w skali mikrotechnicznej. Odsalanie soku rzadkiego w środowisku alkalicznym pozwala na zmniejszenie strat cukru w melasie a jednocześnie na zwiększenie o około 1% wydajności cukru z buraków.