PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1980 | 06 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Decrease of sugar losses as a result of thin juice deionization in an alkaline medium

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Obniżenie strat cukru wskutek odsalania soku rzadkiego w środowisku alkaicznym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
An alkaline method of deionizing thin juice by the use of cation and anion exchange resins in ammoniwn and carbonate forms respectively, was developed. No increase of reducing sugars was found. No wastewa.ter was formed. This method allows for a decrease of sugar lossos in molasses and an increase of sugar yield from beets by about 1%.
PL
Opracowano alkaliczną metodę odsalania soków w cyklach amonowym i węglanowym w celu zabezpieczenia sacharozy przed hydrolizą. Wymieniacze jonowe są łatwo blokowane przez jony wapniowe oraz związki koloidowe i powierzchniowo czynne występujące w soku. Z tego względu oczyszczony sok rzadki wstępnie odwapniano metodą amoniakalną oraz odbarwiano kolumnowo stosując ziarnisty węgiel aktywny: Odbarwiony sok rzadki, po ochłodzeniu go do temp. 60°C, odsalano za pomocą dwóch par kolumn kationitowych i anionitowych. W wyniku odsalania. następowało zwiększenie czystości soku rzadkiego z 93 do 97 i całkowite odbarwienie koku. Nie stwierdzono wzrostu zawartości inwertu. Po oddestylowaniu nadmiaru węglanu amonowego sok można zagęścić do 67% s.s. i stosować jako tzw. płynny cukier. Odzyskany węglan amonowy zawraca się do regeneracji jonitów, a zagęszczony roztwór niecukrów zostaje skierowany do wysłodków paszowych. Dzięki temu w procesie odsalania nie tworzą się żadne ścieki. Metoda została wypróbowana w skali mikrotechnicznej. Odsalanie soku rzadkiego w środowisku alkalicznym pozwala na zmniejszenie strat cukru w melasie a jednocześnie na zwiększenie o około 1% wydajności cukru z buraków.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.3-12,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-537 Lodz, Poland
autor
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-537 Lodz, Poland
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-537 Lodz, Poland
autor
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-537 Lodz, Poland

Bibliografia

  • 1. Scheider F.: Zucker 1955, 8, 220; 1964, 17, 449.
  • 2. Brieghel-Müller A.: Zucker 1955, 8, 497.
  • 3. Carruthers A., Oldfield J.F.T.: Compt. rend. XIe Ass. C.I.T.S., Frankturt 1960, 225.
  • 4. Wagnerowski K., Dąbrowska D., Dąbrowski C.: Gaz.. Cukrown., 1960, 62, 68.
  • 5. Silin P. M.: Ind. Alim. Agric., 1964, 81, 737.
  • 6. Zagrodzki S.: Gaz. Cukrown., 1949, 89, 169.
  • 7. Zagrodzki S.: Przem. Spoż., 1961, 15, 641.
  • 8. Landi S., Mantovani G.: Sugar Techn. Rev., 1975, 3, (1), 1.
  • 9. Vajna S. : Zuckerind., 1959, 84, 279.
  • 10. Zagrodzki S., Zaorska H., Sokołowski A.: Roczn. Teclm. Chem. Żywn. 1965, 11, 5, 23.
  • 11. Elmer J. , Hitz.el H., Moebes E.: Compt. rend. XIVe Ass. Gen. C.I.T.S., Bruxelles 1971, 389.
  • 12. Zagrodzki S.: Roczniki Chem., 1953, 27, 142.
  • 13. Zagrodzki S., Zaorska H.: Roczniki Chem., 1955, 29, 902.
  • 14. Zaorska H., Zagrodzki S.: Roczniki Techn. Chem. Żywn., 1972, 22, (3-4), 303.
  • 15. Sokołowski A., Zagrodzki S.: .Przem. Spoż., 1975, 29, 436.
  • 16. Zaorska H., Sucharzewska D.: Acta Alim. Pol., 1975, 25, 47.
  • 17. Sucharzewska D., Zaorska H.: Acta Alim. Pol., 1978, 28, 361.
  • 18. Schneider F., Schliephake D., Paleos J.: Compt. rend. XIIIe Ass. Gen. C.I.T.S. Falsterbo (Suede) 1967, 581.
  • 19. Zagrodzki S., Zaorska H. Zagrodzki S. M. jr, Makowski J.: Pat. Pol. 65252, 1971.
  • 20. Zaorska H.: Gaz. Cukrown., 1974, 82, 313; Zesz. Probl .. Post. Nauk Roln., 1977, 187, 251.
  • 21. Zaorska H.: Zucker 1972, 25, 257; 1973, 26, 189; Gaz. Cukrown., 1978, 86, 49; 1979, 87, 121.
  • 22. Zagrodzki S., Kubiak J., Zagrodzki S. M. jr: Gaz. Cukrown., 1978, 86, 97.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8c450b9f-7146-42bd-b571-64eebad2af34
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.