PL
Celem pracy jest analiza i ocena organizacji oraz ekonomiki produkcji ferm zajmujących się odchowem kurcząt brojlerów w regionie południowo-wschodniej Polski na ile produkcji drobiarskiej ogółem. Materiał badawczy stanowiły dane empiryczne ze 104 ferm województw: małopolskiego i podkarpackiego. W pracy przedstawiono uwarunkowania kształtujące rozwój produkcji drobiu. Określono wpływ wybranych czynników na efekty ekonomiczne, uzyskiwane przez właścicieli ferm. Stwierdzono, że opłacalność produkcji brojlerów kształtują czynniki technologiczne (technika, organizacja, materiał genetyczny, jakość paszy), które zależą od producenta oraz czynniki ekonomiczne (ceny środków produkcji i żywca oraz skala produkcji), niezależne od pojedynczego producenta.
EN
The work presents analysis of organisation and economy of farms operating in broiler chicken production in the region of south-eastern Poland. The basic material for research consist of data collected in 104 broiler chicken farms in Malopolska and Podkarpackie voivodships. The basic ratios such as final body weight, feed consumption per 1 kg of livestock, amount of mortality and European Efficiency Ratio were used for the production efficiency. The broiler chicken farms in south-eastern Poland are characterised by big differences in area and scale of production. The farms with the highest annual scale of production and the lowest unit costs of production accomplished the best economic results, expressed by agricultural income.