PL
Tradycyjna żywność z państw trzecich to kategoria tzw. nowej żywności, wprowadzona przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r, które obowiązuje od 1 stycznia 2018 r. Odnosi się ona do żywności, która nie występowała na dużą skalę na rynku spożywczym UE przed 1997 r., ale ma historię bezpiecznego stosowania w co najmniej jednym kraju spoza UE. Nowe regulacje przewidują uproszczoną procedurę dla tego rodzaju środków spożywczych. W artykule omówiono definicję pojęcia tradycyjna żywność z państw trzecich oraz procedurę uzyskiwania zezwoleń na wprowadzenie takiej żywności do obrotu, na podstawie zapisów rozporządzenia 2015/2283, przepisów wykonawczych oraz stosownych wytycznych EFSA. Przedstawiono również wątpliwości związane z interpretacją nowych przepisów oraz z praktycznymi aspektami ich stosowania. Na przykładzie tradycyjnych produktów z krajów trzecich wskazano korzystne właściwości możliwe do wykorzystania w przemyśle spożywczym.
EN
„Traditional food from a third country” is a category of so-called „novel food” introduced under the provisions of Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council of 25 November 2015, which has applied as from 1 January 2018. It refers to food which was not present on a large scale on the EU food market before 1997, but has a history of safe use in at least one country outside the EU. New rules provide for a simplified procedure for this kind of foods. The article discusses the definition of the term „traditional food from a third country” and the procedure for authorizing the placing of such food on the market, based on the provisions of Regulation 2015/2283, implementing regulations and the respective EFSA guidance. It also raises doubts concerning interpretation of the new rules and practical aspects of their application, finally, some examples of traditional products from the third countries are given, showing beneficial properties that can be used in the food industry.