EN
Organic acids are known for their antibacterial and antifungal properties. The purpose of the research was to study the effect of acetic, ascorbic, citric and lactic acid treatments on zinnia seed germination, vigour and infestation with fungi. Two seed samples, cultivars ‘Jowita’ and ‘Scarlet Flame’, varying in fungi occurrence intensity, were treated with organic acids solutions at concentrations of 1.0, 2.5 and 5.0%. Controls were untreated seeds, seeds treated with fungicide Penncozeb 80 WP, and seeds soaked for 30 min in distilled water. Acetic acid in the highest extent limited fungal occurrence on seeds, however negatively affected seed germination and vigour. Ascorbic and citric acids had no effect on the total seed infestation with fungi. Moreover, the acids significantly stimulated growth of Botrytis cinerea on the seeds. Lactic acid decreased the number of seeds infected with fungi, especially with Alternaria zinniae and Fusarium spp., however at the highest concentration negatively affected germination parameters and deteriorated seed vigour.
PL
Kwasy organiczne są znane ze swych antybakteryjnych i antygrzybowych właściwości. Celem doświadczenia było określenie wpływu traktowania nasion cynii kwasami: octowym, askorbinowym, cytrynowym i mlekowym na ich kiełkowanie, wigor i zasiedlenie przez grzyby. Dwie próby nasion cynii odmian ‘Jowita’ i ‘Scarlet Flame’, różniące się nasileniem występujących na nich grzybów, traktowano roztworami kwasów organicznych o stężeniu 1,0, 2,5 i 5,0%. Kombinację kontrolną stanowiły nasiona nietraktowane, nasiona traktowane fungicydem Penncozeb 80 WP i nasiona moczone w wodzie destylowanej przez 30 min. Kwas octowy w największym stopniu ograniczał występowanie grzybów na nasionach, jakkolwiek negatywnie wpływał na kiełkowanie i wigor nasion. Kwasy askorbinowy i cytrynowy nie miały wpływu na ogólne zasiedlenie nasion przez grzyby. Ponadto, kwasy te istotnie stymulowały wzrost Botrytis cinerea na nasionach. Kwas mlekowy zmniejszał liczbę nasion porażonych przez grzyby, zwłaszcza przez Alternaria zinniae i Fusarium spp., niemniej w najwyższym stężeniu negatywnie wpływał na parametry kiełkowania i pogarszał wigor nasion.