EN
The biological role of omega-3 acids, a -linolenic (ALA, C18:3 n-3), eicosa- pentaenoic (EPA, C20:5 n-3), docosapentaenoic (DPA, C22:5 n-3) and docosahexaenoic (DHA, C22:6 n-3) in human organism was described. The sources (sea organisms - fish and algae as well as oily plants, mainly linseed) and their possible applications in feeding layer poultry in order to enrich hen yolks with the acids was described. Moreover, the problem of the so called fish-taste and smell as well as the methods of limiting such negative sensory features were discussed.
PL
Omówiono biologiczną rolę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, a więc a-linolenowego (ALA, C18:3 n-3) eikozapentaenowego (EPA, C20:5 n-3), dokozapentaenowego (DPA, C22:5 n-3) i dokozaheksaenowego (DHA, C22:6 n-3). Przedstawiono źródła ich występowania (organizmy morskie i niektóre nasiona roślin oleistych) możliwości zastosowania paszowego u drobiu oraz wzbogacania jaj kurzych w te kwasy. Omówiono problemy tzw. rybiego posmaku i zapachu jaj oraz sposoby ograniczania tej negatywnej cechy sensorycznej.