PL
Celem pracy była ocena wpływu częstości spożycia poszczególnych grup produktów spożywczych na zawartość cynku w surowicy krwi, subkomórkowej ścianie i skrzeplinie przyściennej tętniaka aorty brzusznej. Materiał do badań pobierano od 42 pacjentów, w tym 41 mężczyzn i 1 kobiety w wieku 42 - 81 lat (średnia wieku 66,4 ± 9,4 lat); w trakcie operacji tętniaków w Klinice Chirurgii Naczyń i Transplantacji Akademii Medycznej w Białymstoku. Pobrano również krew od 16 zdrowych mężczyzn w wieku 43,9 ±8,7 lat oraz 9 aort prawidłowych od osób zmarłych. Z badanymi pacjentami przeprowadzono ankietę dotyczącą częstości spożywania poszczególnych grup produktów spożywczych według kwestionariusza opracowanego przez Instytut Żywności i Żywienia i Instytut Kardiologii. Zawartość cynku oznaczono metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej z atomizacją w płomieniu acetylen - powietrze na aparacie Z-5000 firmy Hitachi z korekcją tła Zeemana, po uprzednim odbiałczeniu próbek surowicy krwi i mineralizacji tkanek w mikrofalowym systemie zamkniętym w mineralizatorze BM-lz UniClever firmy Plazmatronika. Średnia zawartość cynku w surowicy krwi u pacjentów z tętniakiem aorty wynosiła 0,653 ± 0,271 mg/l i była istotnie niższa (p < 0,00007) od zawartości tego pierwiastka w surowicy krwi osób zdrowych: 0,996 ± 0,260 mg/l, Średnia zawartość cynku w ścianie tętniaka aorty brzusznej wynosiła 21,157 ± 12,582 µg/g, natomiast w aortach prawidłowych średnio: 23,318 ± 14,038 µg/g. Średnia zawartość cynku w skrzeplinie przyściennej 10,622 ± 6,799 µg/g. Nie wykazano istotnych korelacji pomiędzy zawartością tego pierwiastka w badanych tkankach. Analizując wpływ nawyków żywieniowych na zwartość cynku u pacjentów z tętniakiem aorty wykazano jedynie istotnie wyższą (p<0,02) zawartość tego pierwiastka w ścianie tętniaka u często spożywających konserwy rybne.
EN
The aim of this study was to determine serum levels and the contents of zinc in the arterial wall and parietal thrombus of patients with aortic abdominal aneurysm. The level of zinc was determined by flame atomic absorption spectrometry with Zeeman background correction (Hitachi, Japan). The level of zinc was determined in deproteinated serum. Arterial wall and parietal thrombus samples were decomposed with concentrated nitric acid in microwave mineralizer BM-lz instrument UniClever (Plazmatronika, Poland). The mean level of zinc in serum of patients with aortic abdominal aneurysm was 0.653 ± 0.271 mg/L and was significantly lower than the mean level of zinc in serum of healthy people 0.996 ± 0.260 mg/L The mean content of zinc in arterial wall of examined group was 21.157 ± 12.582 pg/g and in parietal thrombus 10.622 ± 6.799 pg/g. We did not observe significant correlation between the content of zinc in serum, arterial wall and parietal thrombus in examined patients. The consumption of tined fish had influence on the concentration of zinc in examined patients.