PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 558 |

Tytuł artykułu

Wpływ odwadniania śliwek na zmiany ich składu chemicznego

Warianty tytułu

EN
Effect of osmotic dehydration of plums on changes of their chemical composition

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określano wpływ odwadniania osmotycznego śliwek (Prunus domestica) ‘Elena’ na zmiany zawartości suchej substancji, wody, cukrów i związków fenolowych. Zastosowano odwadnianie osmotyczne w czasie 1 lub 2 godzin w 61,5% roztworze sacharozy w temperaturze 25°C. W wyniku odwadniania nastąpił wzrost zawartości suchej substancji z równoczesnym ubytkiem wody, wzrost zawartości cukrów ogółem i sacharozy oraz spadek zawartości cukrów redukujących, jak również spadek zawartości polifenoli. Wpływ odwadniania osmotycznego na badane parametry był statystycznie istotny na podstawie jednoczynnikowej analizy wariancji i testu NIR (p < 0,05).
EN
The effect of osmotic dehydration of plums (Prunus domestica.) ‘Elena’ on changes of dry matter, water, sugars and polyphenolic compounds contents was investigated. Osmotic dehydration at the temperature of 25°C, for 1 or 2-hours in 61,5% sucrose solution were used. As a result of osmotic dehydration the contents of dry matter increased, contents water contents decreased, total sugar and sucrose contents increased, but direct reducing sugar and polyphenol contents decreased. The effect of osmotic dehydration on the estimated parameters was statistically significant on the basis of variance analysis and NIR test (p < 0.05).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

558

Opis fizyczny

s.275-285,rys.,tab.,wykr.

Twórcy

  • Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań

Bibliografia

  • Cevallos-Casals B., Byrne D., Okie W., Cisneros-Zevallos L. 2006. Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties. Food Chem. 96: 273-280.
  • Chun O.K., Kim D.O. 2004. Consideration on equivalent chemicals in total phenolic assay of chlorogenic acid-rich plums. Food Res. Internac. 37: 337-342.
  • Del Caro A., Pica A., Pinna I., Fenu P.M., Agabbio M. 2004. Effect of dtying conditions and storage period on polyphenolic content, antioxidant capacity and ascorbic acid of prunes. J. Agric. Food Chem. 52: 4780-4784.
  • Duda-Chodak A., Tarko T., Suwara M. 2009. Wpływ temperatury i obróbki mikrofalowej na aktywność antyoksydacyjną suszonych śliwek. Przemysł Ferment, i Owoc.- Warz. 7-8: 39-41.
  • Faostat Database 2008. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat.fao.org/site/567/def ault.aspx
  • Grzyb Z.S., Rozpara E. 2000. Nowoczesna uprawa śliw. Hortpress Sp. z o. o., Warszawa: 11-16.
  • Janowicz M., Kowalska H., Pomarańska-Łazuka W., Lenart A. 2002. Odwadnianie osmotyczne owoców o zróżnicowanej strukturze. Inżynieria Rolnicza 5: 449-454.
  • Janowicz M., Lenart A. 2007. Rozwój i znaczenia operacji wstępnych w suszeniu żywności, w: Właściwości fizyczne suszonych surowców i produktów spożywczych. Dobrzański B., Mieszalski L. (Red.) Wyd. Nauk., Lublin: 15-33.
  • Jesionowska K., Sijtsema SJ., Konopacka D., Symoneaux R. 2009. Dried fruit and its functional properties from a consumer's point of view. J. Horticult. Sci.&Biotech. Isafruit Special Issue: 85-88.
  • Kayano S., Kikuzuki H., Fukutsaka N., Mitani T., Nakatani N. 2002. Antioxidant activity of prune (Pmnus domestica L.) constituents and a new synergist. J. Agric. Food Chem. 50: 3708-3712.
  • Kim D.-O., Leong S.W., Lee C.Y. 2003. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chem. 81: 321-326.
  • Konopacka D. 2006. Produkcja suszu wiśniowego z wykorzystaniem technologii odwadniania osmotycznego. Przem. Ferment, i Owoc.-Warz. 11: 12-15.
  • Kopera M., Mitek M. 2007. Wpływ procesu odwadniania osmotycznego na zawartość polifenoli w suszach gruszkowych (Pyrus communis i Pyrus pyrifolia). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5(54): 213-221.
  • Kowalska H., Gierda K. 2005. Nasycanie jabłek w celu otrzymania żywności wzbogaconej witaminą C. Inżynieria Rolnicza 71/11: 267-275.
  • Kowalska H., Jadczak S. 2007. Odwadnianie osmotyczne jabłek w roztworze sacharozy i kwasu askorbinowego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3(52): 119-126.
  • Kowalska H., Lenart A. 2003. Ruch wody i substancji rozpuszczonych w jabłkach odwadnianych osmotycznie. Acta Scient. Polon. Tech. Agr. 2(1): 13-22.
  • Lucas E., Hammond L., Mocanu V., Arquitt A., Trolinger A., Khalil D., Smith B., Soung D., Daggy B., Arjmandi B. 2004. Daily consumption of dired plum by postmenopausal women does not cause undesirable changes in bowel function. J. Appl.Res. 4(1): 37-43.
  • Łoś J., Wilska-Jeszka J., Pawlak M. 2000. Polyphenolic compounds of plums (Prunus domestica). Pol. J. Food Nutr. Sci. 9/50(1): 35-38.
  • Nakatani N., Kayano S., Kikuzaki H., Sumino K., Katagiri K., Mitani T. 2000. Identification, quantitative determination, and antioxidative activities of chlorogenic acid isomers in prune (Prunus domestica L.). J. Agric. Food Chem. 48: 5512-5516.
  • Nieto A.B., Salvatori D.M., Castro M., Alzamora S.M. 2003. Structural changes in apple tissue during glucose and sucrose OD: shrinkage, porosity, density and microscopic features. J. Food Eng. 61: 269-278.
  • Ogonek A. 2005. Studia nad wpływem powłok jadalnych na wymianę masy w czasie odwadniania osmotycznego truskawek. Praca doktorska, maszynopis, SGGW, Warszawa.
  • Ogonek A., Lenart A. 2003. Zastosowanie jadalnych filmów i powłok do żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1(34): 5-15.
  • Piga A., Del Caro A., Corda G. 2003. From plums to prunes: Influence of diying parameters on polyphenols and antioxidant activity. J. Agric. Food Chem. 51: 3675-3681.
  • Proteggente A.R., Pannala A.S., Paganga G., van Buren L., Wagner E., Wiseman S., van de Put F., Dacombe C., Rice-Evans C.A. 2002. The antioxidant activity of regulaiy consumed fruit and vegetables reflects their phenolic and vitamin C composition. Free Radical Research. 36: 217-233.
  • Rozpara E. 2004. Nowe odmiany śliwy w rejestrze odmian. Haslo Ogrodnicze 6: 32-36.
  • Rozpara E., Grzyb Z.S. 1998. Growth and field of some plum cultivars grafted on Wangenheim Prune seedlings. Acta Hort. 478: 91-95.
  • Singelton V.L., Rossi J.A. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enology and Viticulture 16: 144-158.
  • Sitarek M. 2005. Śliwa - odmiany nowszej generacji. Hasło Ogrodnicze 10: 27-29.
  • Sitkiewicz I., Lenart A. 2002. Wpływ aktywności wody na właściwości fizyczne suszonych owoców wstępnie odwodnionych osmotycznie. Inżynieria Rolnicza 5: 319-325.
  • Szymczak J., Płocharski W. 1999. Quality of dried prunes in relation to cultivars and technology. Acta Horticult. 478: 319-325.
  • Ścibisz I., Mitek M. 2006. Aktywność przeciwutleniająca i zawartość związków fenolowych w suszach z owoców borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4(49): 68-76.
  • Tinker L.F., Davis P.A., Schneeman B.O. 1994. Prune fiber or pectin compared with cellulose lowers plasma and liver lipids in rats with diet induced hyperlipidemia. J. Nutr. 124: 31-40.
  • Tinker L.F., Schneeman B.O., Davis P.A., Gallaher D.D., Waggoner C.R. 1991. Consumption of prunes as a source of dietary fiber in men mild hypercholesterolemia. Am. J. Clin. Nutr. 53: 1259-1265.
  • Toczko M., Grzelińska A. 1997. Materiały do ćwiczeń z biochemii. Wyd. SGGW, Warszawa: 38-41.
  • Tomas-Barberan F.A., Gil M.I., Cremin P., Waterhouse A.L., Hess-Priece B., Kader A.A. 2001. HPLC-DAD-ESIMS analysis of phenolic compounds in nectarines, peaches, and plums. J. Agric. Food Chem. 49: 4748-4760.
  • Turkmen N., Sari F., Velioglu S. 2005. The effect of cooking methods on total phenolics and antioxidant activity of selected green vegetables. Food Chem. 93: 713-718.
  • Utsunomiya H., Takekoshi S., Gato N., Utatsu H., Motley E., Eguchi K., Fitzgerald T., Mifune M., Frank G., Eguchi S. 2002. Fmit-juice concentrate of Asian plum inhibits growth signals of vascular smooth muscle cells induced by angiotensin II. Life Science 72: 659-667.
  • Vinson J.A., Su X., Zubik L., Bose P. 2001. Phenol antioxidant quantity and quality in foods: Fruits. J. Agric. Food Chem. 49: 5315-5321.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-87b107b5-a156-496e-aeee-47855e44ceef
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.