PL
Przedmiotem badań była ocena składu kwasów tłuszczowych, ze szczególnym uwzględnieniem zawartości kwasu linolowego o wiązaniach sprzężonych cis9trans11 C18:2 (CLA) oraz izomerów trans kwasu C18:1 i C18:2 w 17 masłach dostępnych na rynku w Olsztynie. Oznaczenia przeprowadzono metodą GC na 100-metrowej kolumnie kapilarnej z fazą CP Sil 88. We wszystkich badanych produktach stwierdzono obecność kwasu cis9trans11 C18:2 (CLA) oraz izomerów trans kwasu C18:1 i kwasu C18:2. Udział CLA w ogólnym składzie kwasów tłuszczowych tłuszczu badanych maseł wynosił od 0,53 do 1,13%, izomerów trans kwasu C18:1 od 2,12 do 3,72%, a kwasu C18:2 od 0,62 do 1,17%. W tłuszczu wydzielonym z badanych maseł udział kwasów krótkołańcuchowych w ogólnym składzie kwasów tłuszczowych wynosił od 4,93 do 10,40%, kwasów nasyconych od 52,82 do 60,08%, monoenowych od 26,84 do 36,62%, a polienowych od 2,74 do 6,29%.
EN
The aim of this study was to evaluate the fatty acid composition, including the content of conjugated linoleic acid cis9trans11 C18:2 (CLA) and trans isomers C18:1 and C18:2 acids, in 17 butters come from different producers available on the Olsztyn market. Determinations were carried out with the GC method using a 100 m capillary column with CP Sil 88 phase. In all the analysed butters cis9trans11 C18:1 acid and trans isomers of C18:1 and C18:2 acids were found. The percent content of CLA in total fatty acids in fat butters was ranged from 0.53 to 1.13%, trans C18:1 ranged from 2.12 to 3.72% and trans C18:2 from 0.62 to 1.17%. A short-chain fatty acids in fat examined butters were ranged from 4.93 to 10.40%, saturated fatty acids from 52.82 to 60.08%, monounsaturated from 26.84 to 36.62% and polyunsaturated from 2.74 to 6.29% of total fatty acids.