PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 69 | 4 |

Tytuł artykułu

Assessment of selected nutritional behaviours among college adolescents from Pomerania province

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Adequate nutrition is one of the most important environmental factor that determines the development of children and adolescents. Childhood, as well as puberty significantly take part in forming proper nutritional attitudes and behaviours. Objectives. Assessment of selected nutritional behaviors among college adolescents from Pomerania Province. Subjects were students of high schools, trade schools and technical institutes. Material and methods. In the study 198 students participated – 121 girls and 77 boys. A study was conducted during school year 2012/2013. Nutritional behavior was assessed due to an anonymous questionnaire that concerned nutritional self-assessment of adolescents, their interests in healthy dietary patterns, amount and type of daily consumed foods, time of consumption of last meal of the day, snacking between main meals; frequency together with a quality of the snacks, and sources of dietary knowledge acquisition. Results. Data analysis showed that boys ate dinner and supper statistically significantly more frequently than girls. Gender also defined consumption of products from different food groups. Boys statistically significantly more often were choosing white bread, dumplings, pasta, milk, red meat, poultry and eggs. The amount of underweight girls was three times higher than underweight boys. Snacking was observed in 99.0% of the study group. Diet regimens were conducted statistically more often by girls (37.5%) than boys (6.3%). Conclusions. It has been shown that there are a number of abnormal nutritional behaviors in the study group. This indicates the need for their correction through the education of both young people, but also parents and legal guardians. It is recommended that workshops, youth training by nutritionists in the field of proper nutrition and eating behavior.
PL
Wprowadzenie. Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, które wpływają na rozwój dzieci i młodzieży. Okres dzieciństwa i dojrzewania ma szczególne znaczenie w kształtowaniu właściwych nawyków i zachowań żywieniowych. Cel badań. Celem badania była ocena wybranych zachowań żywieniowych młodzieży szkół średnich (ponadgimnazjalnych) w województwie pomorskim. Badani uczęszczali do liceów, techników i szkół zawodowych gastronomicznych. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 198 uczniów szkół średnich, w tym 121 dziewcząt i 77 chłopców. Badanie przeprowadzono w roku szkolnym 2012/2013. Ocenę zachowań oparto na anonimowym kwestionariuszu ankiety, zawierającym pytania dotyczące: regularności spożywanych posiłków, pojadania między posiłkami, jakości i częstości spożywanych produktów spożywczych, pory ostatniego posiłku, samooceny sposobu odżywiania i posiadanej wiedzy żywieniowej badanych, źródeł zdobywania wiedzy żywieniowej przez młodzież. Wyniki. Analiza danych wykazała, iż chłopcy spożywali obiady i kolacje istotnie częściej niż dziewczęta. Płeć również różnicowała spożycie wybranych produktów spożywczych. Chłopcy istotnie częściej spożywali biały chleb, kluski, makarony, mleko, mięso wieprzowe i wołowe, drób oraz jaja. Dziewczynek z niedowagą było trzykrotnie więcej niż chłopców. Pojadanie między posiłkami stwierdzono u 99.0% badanych. Diety stosowały statystycznie częściej dziewczęta (37.5%) niż chłopcy (6.3%). Wnioski. Wykazano, że w badanej grupie występuje szereg nieprawidłowych zachowań żywieniowych. Wskazuje to, na potrzebę ich korekty poprzez edukację zarówno młodzieży, ale także rodziców, opiekunów. Wskazane są warsztaty, szkolenia młodzieży przez dietetyków z zakresu prawidłowego żywienia i zachowań żywieniowych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

4

Opis fizyczny

p.387-395,fig.,ref.

Twórcy

  • Faculty of Physiotherapy and Health Sciences, Gdansk Management College, Pelplinska str.7, 80-335 Gdansk, Poland
autor
  • Faculty of Enterpreneurship and Quality Science, Gdynia Maritime University, Gdynia, Poland

Bibliografia

  • 1. Alavil M., Eftekhari M., Noot R., Rafinajad J., Chinekesh A.: Dietary Habits Among Adolescents Girls And Their Association With Parental Educational Levels. Global Journal of Health Science 2013;5(5):201-206. http://doi: 10.5539/gjhs.v5n5p202.
  • 2. Azizi M., Aghaee N., Ebrahimi M., Ranjbar K.: Nutrition knowledge, the attitude and practices of college students. Physical Education and Sport 2011;9(3):349-357.
  • 3. Babicz-Zielińska E., Nazarewicz R., Schlegel-Zawadzka M.: Own body perception as resulting in possible eating disorders among adolescent girls. Żyw Czł Metab 2002; 29(Supl).:366-370 (in Polish).
  • 4. Bartkowicz J.: Analysis Of Selected Nutrition Behaviors And Attitudes Of Sport Mastery School Students. Preliminary Study. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 2014;86:99-109 (in Polish).
  • 5. Bojar I., Wojtyła A., Biliński P.: Ewaluacja programu edukacyjnego „Trzymaj formę” cz. I. - Odżywianie a zdrowie młodzieży. Warszawa 2010; 5 (in Polish).
  • 6. Czarniecka-Skubina E., Namysł I.: Some Selected Elements of Nutritional Behaviours of Secondary School Children. Żywność Technologia Jakość 2008;6(61):129-143 (in Polish).
  • 7. Frączek B.: Nutrition manner of teenagers from last class of the secondary school . Żyw Czł Metab 2003;30,1/2:86-92 (in Polish).
  • 8. Gacek M.: Dietary habits and locus of control assessed in middle school from the Malopolska region of Poland. Rocz Państw Zakł Hig 2013;64(2):129-143.
  • 9. Gajda R, Jeżewska-Zychowicz M.: Nutritional behaviours of adolescents living in the Świętokrzyskie voivodeship. Probl Hig Epidemiol 2010;91(4):611-617 (in Polish).
  • 10. Gawęcki J. (red).: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Warszawa, PWN, 2009 (in Polish).
  • 11. Gronowska-Senger A.: Nutrition, Life Style and Health of the Poles. Żyw Czł i Metab 2007;34,1/2:12-21 (in Polish).
  • 12. Hallström L., Vereecken C., Ruiz JR., Patterson E., Gilbert CC., Diaz LE., Gomez-Martinez S., Gonzalez Gross M., Gottrand F., Heqyi A., Lehoux C., Mouratidou T., Widham K., Aström A., Moreno La., Sjöström M.: Breakfast habits and factors influencing food choices at breakfast in relations to socio-demographic and family factors among European adolescents. Appetite 2011;56:649-657. http://doi: 10.1016/j.appet.2011.02.019.
  • 13. Jarosz M. (red).: Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Warszawa, IŻŻ, 2010 (in Polish).
  • 14. Jarosz M. (red).: Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Warszawa, IŻŻ, 2008 (in Polish).
  • 15. Kędra E., Pietras J.: Eating disorders – a sign of our times. Probl Hig Epidemiol 2011;92(3):530-534 (in Polish).
  • 16. Kułaga Z., Różdżyńska A., Palczewska I., Grajda A., Gurzkowska B., Napieralska E., Litwin M., group of OLAF. 2010. Standardy Medyczne/ Pediatria T. 7: 690-700 (in Polish).
  • 17. Lai Yeung W.T.: Gender Perspectives on Adolescents Eating Behaviors: A Study on the Eating Attitudes and Behaviors of Junior Secondary Students in Hong Kong. Journal of Nutrition Education and Behavior 2010;42(4):250-258. http://doi: 10.1016/j.jneb.2009.05.008.
  • 18. Pederson TP., Meilstrup C., Holstein BE., Rasmussen M.: Fruit and vegetables is associated with frequency of breakfast , lunch and evening meal: cross-sectional study of 11-, 13-, and 15-years olds. Int J of Behav Nutr Phys Act. 2012; 9:1-10. http://doi: 10.1186/1479-5868-9-9
  • 19. Piórecka B., Jagielski P., Wójcik K.., Zwirska J., Schlegel-Zawadzka M.: Eating habits of adolescents in Malopolska Żyw Czł i Metab 2007;XXXIV,1/2:620-628 (in Polish).
  • 20. Ponczek D.. Olszowy I.: Styl życia młodzieży i jego wpływ na zdrowie. Probl Hig Epidemiol 2012;93(2):260-268 (in Polish).
  • 21. Sochacka-Tatara E., Stypuła A.: Zaburzenia odżywiania wśród uczniów szkół krakowskich- część ogólnopolskich badań zaburzeń odżywiania wśród młodzieży. Probl Hig Epidemiol 2010; 91(3): 591-595.
  • 22. Stankiewicz M., Pieszko M., Śliwińska S., Małgorzewicz S., Wierucki Ł., Zdrojewski T., Wyrzykowski B., Łysiak-Szydłowska W.: Prevalence of overweight and obesity, and knowledge and health behaviors of children and adolescents small towns and villages-the results of Project 400 Polish cities. Endokryn Otył i Zab Przem Mat 2010;6(2):59-66 (in Polish).
  • 23. Szczerbiński B., Karczewski J.: Chosen nutritional behaviours health of students attending secondary school in of Sokolski district. Żyw Czł Metab 2007;34:878-884 (in Polish).
  • 24. Szczerbiński R., Karczewski J., Siemienkowicz J.: Selected Nourishment Habits Depending On Physical Activity Of 14-16 Year-Old Teenagers In The North-Eastern Poland On The Example Of Sokolski District. Rocz Panstw Zakl Hig 201;61(1):83-86 (in Polish).
  • 25. Veltsista A., Laitinen J., Sovio U., Roma E., Järvelin MR., Bakoula Ch.: Relationship between Eating Behavior, Breakfast Consumption, and Obesity Among Finnish and Greek Adolescents. J Nutr Educ. Behav. 2010; 42(6): 417-421. http://doi: 10.1016/j.jneb.2009.12.004.
  • 26. Wądołowska L.: Nutritional health hazards base in Poland. Olsztyn, UWM, 2010.
  • 27. Wierzbicka E., Roszkowski W.: Analysis of food intake, including fast-food meals, by a group of adolescents. Brmatol Chem Toksykol 2005; supl:561-566 (in Polish).
  • 28. Wołowski T., Jankowska M.: Lifestyle of secondary school students-prevelance of chosen health factors. Part I. Nutritional habits. Probl Hig Epidemiol 2007;88(1):64-68 (in Polish).
  • 29. Żuława G., Pilch W.: The estimation of nutrition habits of Ballet School students in Krakow. Rocz Panstw Zakl Hig 2012;63(1):106-110 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-865f85e0-3d3e-40d4-9628-1dad2dac48d8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.