EN
The extreme soil compaction and standard indices for Estonian soils sted to sustainable crop production are worked out which could be a basis for chracterizing the agro-ecological conditions for some particular soils. Comparison of measurements showed, that increase of subsoil hardness by compaction is mostly visible in soils with relatively weak agro-technical capability (90 and 120 kPa). The penetration resistance of arable soils is quite different depending on Estonian area. We are briefly introducing our results concerning the influence of soil compaction on penetration resistance of different soils in Estonia, on uptake of nutrients and new viewpoints concerning the changes in cellualar fluid pH of barley as depended on the soil compaction. Concerning degree of intracellular fluid pH we could conclude that this method is rather sensitive and allows us to find out plausible relations between the CpH compaction of soil and the level of the nitrogen fertilizer. Our contribution to this work justified itself and allowed us to analyse from a new point of view the positive as well as negative aspects of the effect of soil compaction and level of nitrogen fertilizer. Without nitrogen fertilizer the influence of soil compaction is rather negative. The effect of soil bulk density on cellular fluid pH of barley leaves generally depends on the number of passes. The experiment showed also that stronger decrease of nutrient content started at the same soil bulk densityvalue, at which the cellular fluid pH quickly increased. If the soil bulk density- increased up to level of 1.52-1.54 Mg·m⁻³, the cellular fluid pH increased very quickly.
PL
Opracowano wskaźniki i standardy odnoszące się do maksymalnego, z punktu widzenia zrównoważonej produkcji rolniczej, ugniecenia gleb estońskich. Mogą one stanowić podstawę charakteryzowania warunków agro-ekologicznych dla niektórych gleb. Porównanie wyników badań wykonanych w różnych miejscach wskazuje, że wzrost zwięzłości podglebia w wyniku ugniecenia jest najbardziej widoczny na glebach o stosunkowo słabej nośności agro-technicznej (90 i 120 kPa). Opory penetracji gleb uprawnych różnią się znacznie w zależności od rejonu Estonii. Przedstawiliśmy w skrócie nasze wyniki, dotyczące wpływu ugniecenia gleb na opory penetracji dla rolniczych gleb Estonii i na pobieranie składników nawozowych, a także przedstawiliśmy nasz pogląd dotyczący zmian odczynu pH płynu komórkowego jęczmienia w zależności od ugniecenia gleby. Co się tyczy poziomu odczynu pH płynu komórkowego stwierdziliśmy, że ta metoda jest dostatecznie czuła i pozwala ustalić wiarygodne relacje między CpH, ugnieceniem gleby i poziomem nawożenia azotowego. Nasz wkład w tę pracę był uzasadniony i pozwolił analizować z nowego punktu widzenia zarówno pozytywne jak i negatywne aspekty ugniecenia gleby i nawożenia azotowego. Bez nawożenia azotowego skutki ugniecenia są raczej negatywne. Wpływ gęstości gleby na pH płynu komórkowego liści jęczmienia zależy głównie od liczby przejazdów. Eksperyment wykazał również, że spadek ilości pobranego nawozu rozpoczyna się przy tej samej wartości gęstości gleby, przy której występuje gwałtowny wzrost pH płynu komórkowego. Przy wzroście gęstości gleby do poziomu 1,52-1,54 Mg·m⁻³, pH płynu komórkowego bardzo szybko wzrasta.