PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | 1 |

Tytuł artykułu

Koszty wdrażania i funkcjonowania instrumentów jakości w gospodarstwach rolnych prowadzących produkcję zwierzęcą

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Costs of implementation and operation of the quality instruments on farms engaged in livestock production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W publikacji przedstawiono koszty jakie powstają podczas wdrażania i stosowania instrumentów jakości w gospodarstwach rolnych zajmujących się produkcją zwierzęcą. Jednocześnie scharakteryzowano obowiązujące regulacje prawne, wymogi zootechniczne i higieniczne oraz systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji zwierzęcej.
EN
The paper aims to chracterise costs that arise during the implementation and application of the instruments of quality on farms dealing with livestock production. The characteristics includes the source of the cost criterion, the criterion for the cost center and therefore the criterion of the production. At the same time, the existing regulations, zootechnical and sanitary requirements and the quality management systems used in the animal production were characterized.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

1

Opis fizyczny

s.369-373,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • Ciechan-Kujawa M. 2005: Rachunek kosztów jakości. Ofi cyna Ekonomiczna, Kraków, 65.
  • Groenveld C. 2007: ISO 22000 – dlaczego warto go wdrożyć. Ekopartner – jako – zarządzanie – środowisko, 3(4), 3-5.
  • Juran J.M. 1989: Juran In Leadership for Quality: An Executive Handbook. Free Press, New York, 199.
  • Kamyczek M. 2009: Żywienie świń, a dobrostan zwierząt. Trouw i MY, 05, 8-11.
  • Kolman R. 1994: Sterowanie jakością wytwarzania. Politechnika Gdańska, Gdańsk, 41-43.
  • Kosek-Paszkowska K. 2008: Systemy zarządzania jakością w gospodarstwie rolnym. Przetwórstwo Spożywcze, 4, 27-28.
  • Lisiecka K. 2000: Koszty jakości. [W:] Menedżer jakości: jakość, środowisko, bezpieczeństwo (red. J. Bagiński). Ofi cyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 313.
  • Morkis G. 2006: Stopień wdrożenia GHP, GMP i HACCP w przemyśle spożywczym. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 3(48), 129-145.
  • Rozporządzenie Ministra Infrasturyktury z 6 października 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków i sposobu transportu zwierząt. Dz.U. Nr 185, poz. 1809.
  • Rozporządzenie z 9 sierpnia 2004 r. z p. zm. w sprawie warunków i trybu potwierdzania kwalifi kacji kierowców i konwojentów zatrudnionych przy transporcie zwierząt. Dz.U. 2005 Nr 131 poz. 1098.
  • Tatka M. 2009: Minimalne wymagania wzajemnej zgodności w gospodarstwach rolnych – cross compliance. CDR, Poznań, 1-6
  • Truszczyński M., Kołacz R. 2009: Poszerzenie zakresu działalności OIE o problematykę bezpieczeństwa żywności i dobrostanu zwierząt rzeźnych. Medycyna Weterynaryjna, 65(11), 731-734.
  • Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt. Dz.U. z 2003 r. Nr 11, poz. 1002.
  • Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. Dz. U. z 2008 Nr 213, poz. 1342.
  • Ustawa z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfi kacji zwierząt. Dz.U. z 2004. Nr 91, poz. 872 z późn. zm.
  • Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego. Dz.U. z 2006 r. poz. 127.
  • Zymonik Z. 2005: Koszty jakości – ewidencjonowanie, analizowanie. [W:] Zarządzanie jakością. Cz. 2. Normy ISO serii 9000, WCTT, PWR, Wrocław, 47.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-85f212b6-21a9-4961-bb92-f8758d311583
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.