PL
Ścisłe dwuczynnikowe doświadczenie polowe w układzie losowanych podbloków wykonano w latach 2006-2008 w Stacji Badawczej w Mochełku. Określono plonowanie i rozgotowalność nasion trzech wąsolistnych odmian grochu siewnego - Ramrod (rok rejestracji 1995), Kujawski (2000) i Bohun (2005), uprawianych według czterech technologii: ekstensywnej, niskonakładowej i umiarkowanie intensywnej i intensywnej. W trzech pierwszych technologiach plon nasion grochu nie różnił się istotnie; nie stwierdzono również różnic w plonowaniu badanych odmian mimo 10 lat różnicy w czasie ich rejestracji w krajowym rejestrze odmian. Czas niezbędny do rozgotowania się nasion był zbliżony dla zastosowanych technologii i odmian i wynosił 105-115 minut; był tym dłuższy, im większy notowano niedobór wody w okresie wegetacji.
EN
A strict field experiment in a split-plot design was carried out over 2006-2008 at the Mochelek Experiment Station. Seed yield and seed cooking time were analysed for three leafless field pea cultivars - Ramrod (registration year 1995), Kujawski (2000) and Bohun (2005), cultivated according to four technologies - extensive, low-input, moderately intensive and intensive. Under the first three technologies, no significant differences were observed in pea seed yielding, similarly to non-significant differences between cultivars. The seed cooking time for technologies and cultivars studied was similar and amounted to 105-115 minutes and it was longer as shortage of rainfall was greater.