PL
Nietolerancje pokarmowe, wśród nich nietolerancja glutenu, ograniczają możliwość korzystania z usług lokali gastronomicznych. Nietolerancja glutenu obecnego w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień, owies) oraz sporządzonych z nich lub z ich udziałem przetworach przyczynia się do powstawania celiakii. Choroba ta skutkuje zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego, może też prowadzić do osteoporozy, niedokrwistości, a nawet nowotworów jelita grubego. Jedynym sposobem leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej. Zamiast tradycyjnych, zawierających gluten produktów produkowane są bezglutenowe mąki, pieczywo, makarony, kasze, kluski, ciasta na pizzę, ciasta, wyroby cukiernicze i wiele innych. Szeroki asortyment bezglutenowych produktów umożliwia sporządzanie rozmaitych potraw, które mogą spożywać osoby z celiakią. Należą do nich przekąski, zupy, dania główne (potrawy mięsne, rybne, potrawy z serów, jaj, mączne), surówki i sałatki oraz desery. Potrawy niezawierające glutenu pojawiają się coraz częściej w menu restauracji i innych lokali gastronomicznych. Zwiększa się zaufanie konsumentów do posiłków bezglutenowych sporządzanych przez pracowników restauracji, dlatego osoby z celiakią coraz częściej jadają w restauracjach
EN
Food intolerance, including gluten intolerance, restricts the possibility of using gastronomic facilities. Intolerance of gluten present in cereals (wheat, rye, barley, oats) and their products contributes to the formation of celiac disease. This disease results in impaired functioning of the gastrointestinal tract, might also lead to osteoporosis, anemia and even colon cancer. The only treatment for celiac disease is to use a gluten-free diet. Instead of the traditional, containing gluten products some gluten-free flours, breads, pasta, groats, noodles, pizza dough, cakes, pastries and much more are produced. A wide range of gluten-free products allows to make a variety of dishes that can be consumed by people with celiac disease. These courses include snacks, soups, main dishes (meat, fish, cheese, eggs, flour), vegetable salads and desserts. Gluten-free dishes appear more and more often in the menu of the restaurants and other dining places. The consumer's confidence in gluten-free food prepared in the restaurants increases. Therefore people with celiac disease eat in the restaurants quite more often