PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 65 | 09 |

Tytuł artykułu

Substancje dodatkowe w produktach spożywczych. Cz.II

Warianty tytułu

EN
Food additives in foodstuffs. Part II

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W niniejszym artykule omówiono tendencje zmian w częstotliwości stosowania poszczególnych substancji dodatkowych w wybranych grupach wyrobów spożywczych produkowanych w 2002 r. w porównaniu z latami 2009-2010. Wskazano, które substancje dodatkowe są najczęściej stosowane w poszczególnych grupach produktów oraz omówiono ich funkcje technologiczne, jakie pełnią w produktach.
EN
In the article, the tendencies of changes in frequency of the application of particularfood additives in the selected groups of food products in 2002 were discussed and compared with 2009-2010. It was indicated which food additives were most frequently used in particular groups of products, as well there were discussed their technological functions in the mentioned products.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

09

Opis fizyczny

s.28-30,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Honikel K. O.: 2008. The use and control of nitrate and nitrite for the processing of meat products. Meat Science, t. 78, 1, s. 68-76.
  • [2] Mitchell H.: 2006. Sweeteners and sugar alternatives in food technology. Blackwell Publishing, Oxford.
  • [3] Mleko S., Tomczyńska-Mleko M.: 2008. Desery mleczne - składniki, interakcje. Agro Przemysł, t. 3, s. 53-59.
  • [4] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2010, nr 232, poz. 1525).
  • [5] Waszkiewicz-Robak B.: 2002. Substancje dodatkowe w rynkowych produktach spożywczych. Przemysł Spożywczy 56, (5), s. 18-22.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-84c32a97-cd1e-4a39-9914-409f77a7002a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.