PL
Artykuł przedstawia wstępne podsumowanie wieloletnich badań Katedry Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej Akademii Rolniczej w Poznaniu w zakresie zwyczajów żywieniowych Polaków przeprowadzonych na próbie ponad 1600 osób. Omówiono wpływ wskaźników demograficznych i ekonomicznych na kształtowanie się zwyczajów żywieniowych. W szczególności przedstawiono wybór miejsc pozyskiwania artykułów żywnościowych, miejsca spożywania posiłków, liczbę posiłków w ciągu dnia, przetwórstwo żywności w gospodarstwach domowych, spożycie żywności gotowej, produkty unikane przez respondentów, oraz zwyczaje związane z konsumpcją pieczywa i produktów mlecznych.
EN
Food habits based on the long-term research survey conducted by the Department of Food and Agricultural Economics of Poznań Agricultural University are presented in the paper. Place of purchase food products by households, as well as number of meals per day are indicated. Level of home-food processing in Poland and food ready to eat are presented. The draft picture of the dairy products consumer and its consumption habits due to consumer age are also presented.