PL
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jest niezwykle ważną kategorią żywności stosowaną w niektórych chorobach - stanowi częściowe lub wyłączne źródło pożywienia określonych grup ludności. W ostatnich latach obserwuje się rozwój rynku tej żywności i stale powiększającą się ofertę produktów przewidzianych do stosowania w określonych chorobach. Właściwa kwalifikacja produktów do żywności specjalnego przeznaczenia medycznego jest możliwa tylko po dogłębnym zapoznaniu się z regulacjami prawnymi dotyczącymi tej kategorii żywności oraz schorzeniami, w których jest stosowana. W artykule przedstawiono pojęcia leczenia żywieniowego, diet przemysłowych i ich związku z żywnością specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz omówiono niektóre choroby wymagające stosowania tej kategorii żywności. Ponadto przedstawiono aktualne wymagania prawne odnośnie do definicji, składu i oznakowania tej kategorii żywności.
EN
Food for particular nutritional uses is extremely important category of food used in nutritional treatment certain diseases, being partial or sole source of nourishment for specific groups of population. In recent years, the development of the market of this food has been observed and offer of products dedicated to use in specific disorders is continuously growing. Appropriate classification of certain products for medical food is possible only after thorough understanding of the legal regulations regarding this food category and the diseases in which nutritional treatment is applied. The article presents concept of nutritional treatment, industrial diets and their connection with foods intended for particular nutritional uses and discusses some diseases requiring the use of this food category. In addition, the current legal requirements for the definition, composition and labelling of this food category are presented.