PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 57 | 05-06 |

Tytuł artykułu

Perspektywy rynku piwa bezglutenowego w Europie

Warianty tytułu

EN
Perspectives of gluten-free beer market in Europe

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W 2011 r. w Unii Europejskiej wyprodukowano 386 mln hl piwa, a w pozostałych państwach Europy łącznie 163 mln hl. W ostatnich trzech latach produkcja ustabilizowała się i ulega nieznacznym zmianom. Zwiększenie sprzedaży może być realizowane poprzez rozszerzenie rynków zbytu na skutek np. dywersyfikacji produktu. Takim rynkiem, znajdującym się w fazie wzrostu, jest rynek piwa bezglutenowego. Szacowane zapotrzebowanie tego rynku wynosi ok. 5,5 mln hl rocznie. Odbiorcami tego produktu są nie tylko osoby z nietolerancją glutenu, ale ze względu na atrakcyjne sensorycznie właściwości piw produkowanych z nietypowych słodów, liczba klientów końcowych może ulec zwiększeniu nawet do kilku procent populacji europejskiej.
EN
In 2011 European Union produced 386 million hectoliters of beer, and other European countries have manufactured a total of 163 million hectoliters. In recent three years the production has stabilized and fluctuates insignificantly. Increase of sales can be realized by expanding markets, eg with product diversification. A growing market of gluten-free beer can be such an example. Estimated requirements of this market is about 5.5 million hectoliters per year. Consumers of this product are not only people with gluten intolerance, but because of attractive sensory properties of beers produced from unusual malts, the number of end users can be increased up to several percent of European population.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

s.14,16,18,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biotechnologii Żywności, Instytut Chemii i Technologii Żywności, Uniwersytet Ekonomiczny, Wrocław
autor
  • Katedra Biotechnologii Żywności, Instytut Chemii i Technologii Żywności, Uniwersytet Ekonomiczny, Wrocław

Bibliografia

  • [1] Di Sabatino A., Corazza G. R.: 2009. Coeliac disease. Lancet 25, 1480-1493.
  • [2] Swora E., Stankowska-Kulpa H., Mazur M.: 2009. Dieta bezglutenowa w chorobie trzewnej. Nowiny Lekarskie 78, 324-329.
  • [3] Czerwionka-Szafarska M., Szafarska-Poptawska A., Muller L: 2006. Celiakia - choroba trzewna dzieci i dorosłych. Alergia 2, 20-24.
  • [4] Harasym J.: 2011. Obecny status owsa w diecie bezglutenowej. Nauki Inżynierskie i Technologie 3, 57-70.
  • [5] Ziółkowski B.: 2005. Celiakia dorosłych. Przew. Lek. 3, 125-130.
  • [6] Hill I. D., Dirks M. H., Liptak G. S. i wsp.: 2005. Guideline tor the diagnosis and treatment of celiac disease in children: recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology. Hepatology and Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 40, 1-19.
  • [7] Myleus A., Ivarsson A., Webb C. i wsp.: 2009. Celiac disease revealed 3% of Swedish 12-year-olds born during an epidemic. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 49, 170-176.
  • [8] McLoughlin R., Sebastian S. S., Qasim A. i wsp.: 2003. Coeliac disease in Europe. Aliment Pharmacol Ther 18, 45-48.
  • [9] Szafarska-Popławska A., Karczewska K., Żabka A. i wsp.: 2009. Występowanie celiakii w Polsce - badania wieloośrodkowe. Pediatr. Współ., 11, 111-116.
  • [10] Eurostat. 2012. Demographic balance and crude rates. http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=demo_gind&lang=en (dostęp 29.10.2012 r.).
  • [11] Codex Alimentarius. Codex Standard for Foods for Special Dietary Use for Persons Intolerant to Gluten. Codex Stan 118-1979 (przyjęte w 1979; zm. w 1983; zaktualizowane w 2008). http://www.codexalimentarius.net/download/standards/291/cxs_118e.pdf (dostęp 29.10.2012 r.).
  • [12] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu (DzU L 16 z 21.1.2009, s. 1-5).
  • [13] Harasym J., Pieciuń T: 2010. Nietypowe słody piwowarskie - przegląd. Nauki Inżynierskie i Technologie 92: 77-91.
  • [14] Barth-Haas Group. 2001-2012. Hops 2001/2002, 2002/2003, 2003/2004, 2004/2005, 2005/2006, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, 2011/2012. The Barth Report, http:/ http://www.barthhaasgroup.com/en/news-and-reports/the-barth-report-hops/2000-2012 (dostęp 11.02.2013 r.).
  • [15] Schoenlechner R., Siebenhandl S., Berghofer E.: 2008. Pseudocereals. Gluten-Free Cereal, Products and Beverages, Food Science and Technology, International Series, pod red. Arendt E. K. i Dal Bello, 149-190.
  • [16] List of Gluten-Free Beer, http://www.ceceliasmarketplace.com/gluten-free-news-and-reviews/list-of-gluten-free-beer/ (dostęp 10.11.2012 r.).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-83855d72-bc87-4540-94c3-18d9840e7b90
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.