PL
W pracy dokonano analizy wpływu temperatury powietrza suszącego na efekt nagrzewania powierzchni i wnętrza suszonego jabłka dla różnych jego form rozdrobnienia (plastry i kostka). Dodatkowo określono szybkość nagrzewania surowca dla zmiennych parametrów procesu suszenia. Stwierdzono odmienny charakter nagrzewania, zależny od rodzaju rozdrobnienia. W przypadku kostki z jabłek proces wzrostu temperatury powierzchni i wnętrza ma charakter rosnący, w całym zakresie zawartości wody, bez wyraźnie zaznaczonych etapów. Natomiast trzy okresy wzrostu temperatury charakteryzuje nagrzewanie plastrów z jabłek,w których dodatkowo występuje znaczna różnica pomiędzy temperaturą powierzchni i wnętrza.
EN
Analysis of the drying air temperature influence on the effect of surface and interior heating of dried apples was performed. Different shapes of material (slices and cubes) were examined. Additionally material heating rate was determined for the variable parameters of drying process. It was stated that heating process depends on the shape of the material. The course of the temperature increase of apple cubes surface and interior has rising character in the whole moisture content range without clearly marked stages. During the apple slices heating three stages of temperature increase and a significant difference between the surface and interior temperature were observed.