PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | 354 |

Tytuł artykułu

Badania zawartości mikroelementów w wybranych produktach spożywczych

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

RU
Issledovanie soderzhanija mikroehlementov v pishhevykh produktakh
EN
The study of microelements contents in chosen food products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

RU
В работе представлено значение микроэлементов, а особенно меди, цинка, марганца, железа и т.п. для нормального функционирования биологических процессов в организме человека, а также анализ методов определения микроэлементов в Польше. Представлены результаты определений микроэлементов и тяжелых металлов в молочных продуктах методом рентгеноспектрального анализа. Например, содержание свинца в молоке составляло 0,048 мг/дм³ , твороге - 0,21 мг/кг, в сыре - 0,60 мг/кг, содержание кадмия в молоке составляло 0,0014 мг/дм³, в твороге - 0,017 мг/кг, в сыре - 0,033 мг/кг.
EN
In the article there has been presented the importance of microelements, especially of copper, zine, manganese, iron and others in the proper functioning of human physiological processes. There has also been presented the analysis of microelement contents determination methods in food products with special regard to research carried out in Poland nowadays. There have been shown the results of microelement and heavy metals determinations in dairy products with the use of x-ray fluorescent spectrometry. For example, the contents of lead in milk was 0,048 mg/dm³, in fat cottage cheese - 0,21 mg/kg, and in ripening cheese- 0,60 mg/kg while cadmium contents in milk was 0,014 mg/dm³, in cottage cheese 0,017 mg/kg, and in ripening cheese 0,033 mg/kg.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

354

Opis fizyczny

s.159-162,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Maszyn Spożywczych, Politechnika Lubelska, Lublin

Bibliografia

  • 1. Popko R.: Metale w miodach pitnych. Wydawnictwa PL, Lublin 1981.
  • 2. Popko R., Surowska В.: Oznaczanie zawartości pierwiastków śladowych w wybranych produktach przemysłu spożywczego metodą fluorescencji rentgenowskiej. Materiały VI Polskiej Konferencji Spektroanalitycznej. Białowieża 1981.
  • 3. Popko R.: Die Bestimmung von Schwermatallspuren (Pb, Cd, Hg und Fe) in Organen von Schlachttieren mit Hilfe Röntgen fluoreszenzspektrometrie. Materiały XXV Węgierskiej Konferencji Spektroanalitycznej. Sopron 1982.
  • 4. Popko R.: Nowoczesne metody oznaczania mikroelementów w artykułach żywnościowych. Wydawnictwa PL Lublin 1984.
  • 5. Popko R.: Oznaczanie metali ciężkich w podrobach zwierząt rzeźnych metodą fluorescencji rentgenowskiej. Lublin 1984.
  • 6. Popko R.: Nowoczesne metody oznaczania mikroelementów w produktach spożywczych. Materiały pokonferencyjne „Politechnika Lubelska dla gospodarki narodowej”. Wydawnictwa PL, Lublin 1982.
  • 7. Popko R., Surowska B.: Próba zastosowania fluorescencyjnej spektrometrii rentgenowskiej w oznaczaniu mikroelementów i metali ciężkich w przetworach mleczarskich. Materiały I środowiskowego Sympozjum Naukowego Młodych Pracowników Nauki, Lublin 1983.
  • 8. Surowska В., Popko R.: Determination of heavy metals in milk products by X-Ray fluorescence spektrometry. Materiały XXV Węgierskiej Konferencji Spektroanalitycznej. Sopron 1982.
  • 9. Tanaka Hideki i inni: J. Chem. Soc. Jap. Chem. and Ind. Chem. 1974, 7.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-828905e5-3ff3-40ac-9a0c-ecda624f9149
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.