PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 68 | 1 |

Tytuł artykułu

Evaluation of dairy products available on the Polish market in the context of nutrient profiles. Clear arguments for reformulation of foodstuffs

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Dairy products, which are one of the main groups of products in the diet, are expected to have high nutritional value. The development of food technology often involves changing the nutritional parameters of foodstuffs. Objective. The aim of this study was to determine the nutritional value of dairy products, in the context of nutrient profiles. Material and Methods. The tested products included yoghurts, yoghurt drinks, kefir, cream cheeses and milk desserts available on the Polish market, basing on the information from unit product packaging. Results. The average sugar content in the group of all products was 11 g/100 g. Milk desserts contained the largest amount of sugar (average 14.7 g/100g), whereas kefir – the smallest amount (average 6 g/100 g) (p <0.0001). Yoghurts and yoghurt drinks intended for children had higher sugar content than products for the general population (14.4 g vs. 10.5 g/100 g) (p <0.0001). As many as 75% of products were sweetened. Taking into account the natural content of lactose, the estimated amount of added sugar ranged from 6.9 - 12.3 g/100 g. The average fat content in the group of all products amounted to 3.8 g/100 g. In the view of WHO profiles, 71% of products exceeded the permissible sugar content (≤ 10 g/100 g) and 36% exceeded the permissible content of saturated fatty acids (≤ 2 g/100 g). Using more liberal profiles developed by the food industry, the proportion of such products was smaller, but still quite high (34% in case of sugar and 26% in case of saturated fatty acids). In terms of the sugar content, according to regulation introduced in Poland, only 29% of the analyzed dairy products could be offer for children at schools. Among them there are all natural (not sweetened) yoghurts and kefir and only 6% of other sweetened products. Conclusions. There is a justified need for the reformulation of dairy products, especially in terms of added sugar.
PL
Wprowadzenie: Od przetworów mlecznych, które są jedną z podstawowych grup produktów w diecie człowieka oczekuje się wysokiej wartości odżywczej. Rozwój technologii żywności często jednak pociąga za sobą zmiany parametrów odżywczych produktów. Cel: Charakterystyka wartości odżywczej przetworów mlecznych, w kontekście wymagań profili żywieniowych. Materiał i metody: Ocenie poddano jogurty, napoje jogurtowe, kefiry, serki i desery mleczne dostępne na rynku polskim, bazując na informacjach z opakowań jednostkowych produktów. Wyniki: Średnia zawartość cukrów w produktach mlecznych wynosiła 11 g/100 g. Największą ilość cukru zawierały desery mleczne (średnia 14,7 g/100 g), a najmniejszą kefiry (średnia 6 g/100 g) (p <0.0001). Jogurty i napoje jogurtowe adresowane do dzieci miały większą zawartość cukru, niż produkty dla ogółu populacji (14,4 g vs. 10,5 g/100 g) (p<0,0001). Aż 75% produktów zawierało dodatek różnych form cukru. Po uwzględnieniu zawartości naturalnej laktozy oszacowana ilość cukru dodanego kształtowała się w przedziale 6,9 - 12,3 g/100 g. Średnia zawartość tłuszczu w grupie wszystkich produktów wynosiła 3,8 g/100 g. Dopuszczalną, w świetle profili WHO, zawartość cukru (≤ 10g/100 g) przekroczyło 71% produktów, a zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (≤ 2 g/100 g) 36% produktów. Przyjmując wartości profili opracowanych przez przemysł spożywczy odsetek takich produktów był mniejszy, ale wciąż znaczny (34% w przypadku cukru i 26% w przypadku tłuszczów nasyconych). W świetle wprowadzonych ostatnio wymagań, dotyczących wartości odżywczej żywności oferowanej w szkołach, biorąc pod uwagę zawartość cukru tylko 29% analizowanych produktów mogłoby być przeznaczone dla dzieci. Wśród nich byłyby wszystkie naturalne jogurty i kefiry, a tylko 6% stanowiłby inne słodzone produkty. Wnioski: Istnieje uzasadniona potrzeba modyfikacji receptur przetworów mlecznych, szczególnie w zakresie ilości dodawanego cukru.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

1

Opis fizyczny

p.43-50,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Nutrition and Dietetics with Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology, National Food and Nutrition Institute, Powsinska street 61/63, 02-903 Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition and Dietetics with Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology, National Food and Nutrition Institute, Powsinska street 61/63, 02-903 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Nutrition and Dietetics with Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology, National Food and Nutrition Institute, Powsinska street 61/63, 02-903 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Altamirano Martínez M.B., Cordero Muñoz A.Y., Macedo Ojeda G., Márquez Sandoval Y.F., Vizmanos B.: A review of graphical representations used in the dietary guidelines of selected countries in the Americas, Europe and Asia. Nutr Hosp 2015; 32(3): 986-996.
  • 2. American Academy of Pediatrics (AAP). Council on school health committee on nutrition. Snacks, sweetened beverages, added sugars, and schools. Pediatrics 2015; 135(3): 575-583.
  • 3. Auestad N., Fulgoni V., Houchins J.: Contribution of dairy foods to nutrient intakes by Americans.Available www.usdairy.com/~/media/usd/public/contribution%20of%20dairy%20foods%20to%20nutr ient%20intakes_3aug15%282%29.pdf (Accessed18.02.2016).
  • 4. Bellisle F., Altenburg de Assis M.A., Fieux B., Preziosi P., Galan., Guy-Grand B., Hercberg S.: Use of “light” foods and drinks in French adults: biological, anthropometric and nutritional correlates. J Hum Nutr Diet 2001; 14(3): 191-206.
  • 5. Bray G., Popkin B.: Dietary sugar and body weight: have we reached a crisis in the epidemic of obesity and diabetes?: health be damned. Pour on the sugar. Diabetes Care 2014; 37(4): 950- 956.
  • 6. Ciesielczuk N., Glibowski P., Szczepanik J.: Awareness of factors affecting osteoporosis obtained from a survey on retired Polish subjects. Rocz Panstw Zakl Hig 2014; 65(2): 147-153.
  • 7. Dietary Guidelines for Americans 2010. Available http//www.cnpp.usda.gov/publications/dietaryguidelines/2010/policydoc.pdf (Accessed 15.05.2016).
  • 8. Erickson J., Slavin J.: Are restrictive guidelines for added sugars science based? Nutrition Journal 2015; 124(14): 124-130.
  • 9. EU Pledge Nutrition White Paper, 2012, 1-49. Available http://www.eu-pledge.eu/sites/eupledge.eu/files/releases/EU_Pledge_Nutrition_White_Paper_Nov_2012.pdf (Accessed 20.02.2016).
  • 10. Giszczak N., Okręglicka K.: The beneficial effects of protein and calcium from dairy products of the symptoms of metabolic syndrome. Wiad Lek 2014; 67(1): 39-44 (in Polish; English abstract).
  • 11. Grembecka M.: Natural sweeteners in a human diet. Rocz Panstw Zakl Hig 2015; 66(3): 195-202.
  • 12. Hingle M.D., Castonguay S., Ambuel D.A., Smith R.M., Kunkel D.: Alignment of children’s food advertising with proposed federal guidelines. Am J Prev Med 2015; 48(6): 707-713.
  • 13. Jeżewska-Zychowicz M., Jeznach M., Kosicka-Gębska M.: Consumers’ willingness to eat light food. Bromat Chem Toksykol 2012; XLV(3): 603-607 (in Polish; English abstract).
  • 14. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Food Composition Tables. Warsaw, PZWL, 2005.
  • 15. Li X.E., Drake M.A.: Sensory perception, nutritional role, and challenges of flavored milk for children and adults. Journal of Food Science 2015; 80(4): 665-670.
  • 16. Lobstein T., Davies S.: Defining and labeling “healthy” and “unhealthy” food. Public Health Nutrition 2008; 12(3): 331-340.
  • 17. Murphy M.M., Barraj L.M., Toth L.D., Harkness L.S., Bolster D.R.: Daily intake of dairy products in Brazil and contribution to nutrient intakes: a cross-sectional study. Public Health Nutr 2016; 19(3): 393-400.
  • 18. National Food and Nutrition Institute (NFNI), Warsaw, Poland Available http://www.izz.waw.pl (Accessed 10.03.2016).
  • 19. Ni Mhurchu C., Brown R., Jiang Y., Eyles H., Dunford E., Neal B.: Nutrient profile of 23 596 packaged supermarket foods and non-alcoholic beverages in Australia and New Zealand. Public Health Nutrition 2016; 19(3): 401-408.
  • 20. Regulation (EC) No 1924/2006 of the European Parliament and of the Council of 20 December 2006 on nutrition and health claims made on foods. Off J EU L 404, 30.12.2006.
  • 21. Regulation (EU) No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives. Off J EU L 295/1, 12.11.2011.
  • 22. Regulation of the Minister of Health of 26 August 2015. on groups of foodstuffs for sale to children and young people in the units of the education system and the requirements to be met by the foods used in the context of public nutrition of children and young people in those units. (Dz. U. 2015 r., poz. 1256) (in Polish).
  • 23. Schouteten J.J., De Steur H., De Pelsmaeker S., Lagast S., De Bourdeaudhuij I., Gellynck X.: Impact of health label on flavor perception and emotional profiling: a consumer study on cheese. Nutrients 2015; 7(12): 10251-10268.
  • 24. Sharma N.K.: Milk: a silent killer. Life Positive Publications. 2012.
  • 25. Stöckli R., Keller U.: Low-fat and light products – old hat? Ther Umsch 2007; 64(3): 147-152.
  • 26. Swinburn B., Egger G.: Preventive strategies against weight gain and obesity. Obes Rev 2002; 3(4): 289-301.
  • 27. Tappy L., Le K.: Metabolic effects of fructose and the worldwide increase in obesity. Physiol Rev 2010; 90(1): 23-46.
  • 28. Tappy L., Q&A: Toxic effects of sugar: should we be afraid of fructose? BMC Biology 2012; 10(42): 42-49
  • 29. The position of Polish Diabetes Association: Clinical Recommendations for the management of patients with diabetes in 2015. Clinical Diabetology 2015; 4 (suppl. A) (in Polish).
  • 30. Thow A.M., Hawkes C.: Global sugar guidelines: an opportunity to strengthen nutrition policy. Public Health Nutrition 2014; 17(10): 2151-2155.
  • 31. Trichterborn J., Harzer G., Kunz C.: Nutrient profiling and food label claims: evaluation of dairy products in three major European countries. Eur J Clin Nutr 2011; 65(9): 1032-1038.
  • 32. Vallgårda S., Holm L., Jensen J.D.: The Danish tax on saturated fat: why it did not survive. Eur J Clin Nutr 2015; 69(2): 223-226.
  • 33. Verhagen H., Vos E., Francl S., Heinonen M., van Loveren H.: Status of nutrition and health claims in Europe. Arch of Biochemistry and Biophysics 2010; 501(1): 6-15.
  • 34. Walker K.Z., Woods J., Ross J., Hechtman R.: Yoghurt and dairy snacks presented for sale to an Australian consumer: are they becoming less healthy? Public Health Nutrition 2009; 13(7): 1036-1041.
  • 35. Wądołowska L., Sobaś K., Szczepańska J.W., Słowińska M.A., Człapka-Matyasik M., Niedźwiedzka E.: Dairy products, dietary calcium and bone health: possibility of prevention of osteoporosis in women: the Polish experience. Nutrients 2013; 5(7): 2684–2707.
  • 36. Webb D., Donovan S.M., Meydani S.N.: The role of yoghurt in improving the quality of the American diet and meeting dietary guidelines. Nutrition Reviews 2014; 72(3): 180-189.
  • 37. White J.S.: Straight talk about high-fructose corn syrup: what it is and what it ain´t. Research review. Am J Clin Nutr 2008; 88(suppl): 1716-1721.
  • 38. Wolnicka K., Jaczewska-Schuetz J.: Weight status related to eating behaviors of school aged children in Warsaw. Post N Med 2011; XXIV(9): 724-731.
  • 39. World Health Organization. WHO Regional Office for Europe Nutrient Profile Model. Available http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0005/270716/N u t r i e n t - P r o f i l e - M o d e l _ V e r s i o n - f o r - W e b .pdf?ua=1(Accessed 05.02.2016).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-826e31af-ce78-4ef2-a9b1-1233a9718c48
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.