PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | 1 |

Tytuł artykułu

Wzbogacone w wapń i magnez produkty mleczarskie

Warianty tytułu

EN
Fortification of dairy products by calcium and magnesium

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Fortyfikacja produktów mleczarskich wapniem i magnezem jest uzasadniona ze względu na niskie spożycie mleka, a także rosnące spożycie żywności wygodnej. Technologia wzbogacania musi uwzględniać dobór soli wapniowej lub magnezowej, możliwej do rozprowadzenia w całej masie produktu w sposób standardowy, równomierny i nie powodujący zmian jakości sensorycznej produktu, także podczas jego przechowywania. Stosowany związek mineralny musi być dobrze przyswajalny i bezpieczny dla zdrowia. Celowym jest wzbo­gacanie produktów mleczarskich w naturalne źródła związków mineralnych, takie jak serwatka i permeat, które zapewniają wysoką biodostępność wapnia i magnezu.
EN
Fortification of dairy products with calcium and magnesium is reasonable because of low milk consumption and increase market of convenient food. Technology of food enrichment must take into account selection of the salt, suitable to be steadily, in standard manner and -without changes of sensory characteristics of the product diluted in the whole mass of the product. No changes should appear also during storage of the product. The fortificant should be well absorbed and safe. Useful would be enrichment of dairy products with natural sources of minerals, as whey andpermeat, that secure high bioavailability of calcium and magnesium.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

1

Opis fizyczny

s.93-98,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Al-Delaimy Wael K, Rimm E. B., Willet W. C., Stampfer M. J., Hu F.B. 2004. Magnesium Intake and Risk of Coronary Heart Disease among Men. Journal of the American College of Nutrition, 23, (1). 63-70.
  • [2] Brzozowska A., 2002. Składniki mineralne w żywieniu człowieka. Wydawnictwo Akademii Rolniczej. Poznań, 12-15.
  • [3] Brzozowska A. Poszkowski W., Pietruszka B., Kałuża J., 2001. Suplementy i składniki mineralne jako suplement diety. Nauka Lechnologia Jakość Suple­ment, 4 (45), 5-16.
  • [4] DiRienzo D., 2001. Whey products, milk minerals and dairy calcium. New findings, Benefits and Applications, <http://www.wheyoflife. org/news/Calcium.pdf >.
  • [5] Dudek H., 1999. Magnez pierwiastek energii. Wydaw­nictwo psychologii i kultury Eneteia, Warszawa.
  • [6] Fox C, Ramsoomair D, Carter C. 2001. Magnesium: its proven and potential clinical significance. Southern Medical Journal, 94(12), 1195-201.
  • [7] Janus P., Reguła J. 2009. Popularność suplementów diety wśród młodzieży. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 2, 94-97.
  • [8] Jacqmain M., Doucet E., Després J.P., Bouchard C., Tremblay A., 2003. Calcium intake, body composition, and lipoprotein-lipid concentrations in adults. Amme- rican Journal of Clinical Nutrition, 77, 1448-1452.
  • [9] Jarosz M, Bułhak- Jachymczyk B. 2008. Normy ży­wienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i cho­rób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • [10] Kłobukowski J., Szpendowski J., Wilczewska J., Wiśniewska-Pantak D. 2003. Biodostępność wapnia i fosforu w permeacie poultrafiltracyjnym i serwatce uzyskanymi podczas produkcji serów twarogowych. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 30(3-4). 998-1002.
  • [11] Kozyrska J., Lanuszko O., Urbańska A., Pietrusz­ka B. 2010. Charakterystyka stosowania suplementów i produktów wzbogaconych w witaminy i składniki mi­neralne u dzieci w wieku 7-12 lat. Problemy Higieny i Epidemiologii, 91(4), 549-555.
  • [12] KresselG.,WoltersM.,HahnA. 2010. Bioavailabil­ity and Solubility of Different Calcium-Salts as a Basis for Calcium Enrichment of Beverages. Food and Nutri­tion Sciences, 1. 53-58.
  • [13] Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. 2001. Wartość odżywcza -wybranych produktów spo­żywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Wyd. III, Warszawa. 24-29.
  • [14] Mieszkowska M., Michota-Katulska E. 2008. Su­plementy diety- korzyści i działania niepożądane. Bez­pieczeństwo Pracy, 6, 28-30.
  • [15] Nadolna I. 2000. Rola -wzbogaconej żywności w racjo­nalnym żywieniu. Przemysł Spożywczy, 7, 4-6.
  • [16] Pirkul T., Temiz A., Yasar K.E. 1997. Fortification of yoghurt with calcium salts and its effect on starter mi­croorganisms and yoghurt quality. International Dairy Journal, 7, 547-552.
  • [17] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w spra­wie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Dzien­nik Urzędowy UE, L 404 z dnia 30.12.2006.
  • [18] Śmigielska H., Lewandowicz G., Gawęcki J. 2005. Biopierwiastki w żywności — czynniki determinują­ce przyswajalność składników mineralnych. Przemysł Spożywczy, 7, 28-32.
  • [19] Wolf R.L., Cauley J.A., Baker C.E., Ferrell R.E., Charron M., Caggiula A.W. 2000. Factors associated with calcium absorption efficiency in pre-and peri- menopausal women. Ammerican Journal of Clinical Nutrition,72, 466-471.
  • [20] Zemel M. B. 2004. Role of calcium and dairy products in energy partitioning and -weight managemen. Ameri­can Journal of Climcal Nutrition, 79 (5), 907-912.
  • [21] Ziarno M. 2004. Produkty mleczarskie wzbogacone w magnez. Przemysł Spożywczy, 12, 38-41.
  • [22] Ziarno M. 2008. Wzbogacanie mleka spożywczego solami -wapnia i magnezu. Przegląd Mleczarski 2, 4-10.
  • [23] Ziarno M. Nowak A., Pluta A. 2004. Możliwości zastosowania soli wapniowych do wzbogacania cot­tage cheese w wapń. Acta Scientiarum. Polonorum - Technologia Alimentaria, 3, 103-112.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8256ecb7-cbb4-40b0-a221-1c474a97eff1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.