EN
Background. The aim of this study was to compare total polyphenol contents and antioxidant activity of three species of cruciferous vegetables grown under diversified ecological conditions for three consecutive years. Material and methods. Methanol extracts were prepared to be used to determine (spectrometrically) the content of total phenolics, using the Folin-Ciocalteau reagent and antioxidant activity by identifying the sample’s ability to extinguish an ABTS,+ free radical. Results. Ali these species of cruciferous vegetables contained similar total polyphenols amounts regardless of its origin. Only red cabbage from organic farms was characterized by significantly higher antioxidant activity compared to vegetables purchased from local retailers in Cracow and similar or those cultivated near the steelworks. In white cabbage from farms located in a former steelworks protection zone a higher antioxidant activity was found than in organically grown vegetables and similar to that in vegetables available in retail. Brussels sprouts was characterised by a similar antioxidant activity regardless of its origin. Conclusions. On the basis of the present study, it cannot be concluded that organically grown cruciferous vegetables generally have higher contents of health-promoting secondary metabolites in comparison with the conventionally cultivated ones.
PL
Wstęp. Celem pracy było porównanie zawartości polifenoli ogółem oraz aktywności anty oksydacyjnej wybranych gatunków warzyw kapustowatych, uprawianych przez trzy kolejne lata, w zróżnicowanych warunkach ekologicznych. Materiał i metody. Polifenole ogółem oznaczono metodą Folina-Ciocalteau’a, a aktywność przeciwutleniającą metodą z wykorzystaniem wolnych rodników ABTS'+. Wyniki. Wszystkie analizowane gatunki warzyw kapustowatych charakteryzowała zbliżona zawartość polifenoli ogółem, niezależnie od ich pochodzenia. Kapusta głowiasta czerwona, pochodząca z upraw ekologicznych, charakteryzowała się istotnie większą aktywnością antyoksydacyjną w porównaniu z warzywami zakupionymi na placach targowych Krakowa i zbliżoną w stosunku do kapusty z upraw zlokalizowanych w byłej strefie ochronnej Huty im. Tadeusza Sendzimira (aktualnie ArcelorMittal Poland S.A.). W kapuście głowiastej białej, pochodzącej z upraw zlokalizowanych w sąsiedztwie huty, stwierdzono istotnie większą aktywność antyoksydacyjną w stosunku do warzyw ekologicznych oraz zbliżoną w porównaniu z warzywami rynkowymi. W kapuście brukselskiej natomiast nie stwierdzono istotnych różnic w aktywności antyoksydacyjnej, w zależności od jej pochodzenia. Wnioski. Na podstawie pracy nie można stwierdzić, że ekologiczne warzywa kapustne na ogół charakteryzują się większą zawartością polifenoli ogółem oraz aktywnością antyoksydacyjną w porównaniu z uprawianymi metodami konwencjonalnymi.