PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2018 | 64 | 6 t.2 |

Tytuł artykułu

Badania eye trackingowe konsumentów. Postrzeganie a prymowanie

Warianty tytułu

EN
Consumer eye tracking surveys. Perception and priming
RU
Okulograficheskie obsledovanija potrebitelejj. Vosprijatie i prajjming

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dzięki nowoczesnym technologiom staje się możliwe zebranie danych behawioralnych, pozwalających na głębszą eksplorację uwarunkowań zachowań konsumentów. W artykule przedstawiono wyniki badania eksperymentalnego (z zastosowaniem eye trackera). Celem badania było poznanie wpływu prymowania zapachem na postrzeganie przekazów reklamowych. Analizie poddano efekty torowania zapachem w odniesieniu do wybranych aspektów metodologicznych oraz postrzegania marek. Artykuł przygotowano opierając się na źródłach literaturowych polskich i zagranicznych. Część empiryczna bazuje na wynikach badań eye trackingowych przeprowadzonych w listopadzie 2017 roku w Szczecinie. Artykuł ma charakter empiryczny. Sformułowane wnioski mają zarówno walor poznawczy, jak i pragmatyczny.
EN
Thanks to modem technologies, it is possible to collect behavioural data al- lowing for deeper exploration of determinants of consumer behaviour. The article presents the results of an experimental study (using an eye tracker). The aim of the study was to leam about the influence of the priming of fragrance on the perception of advertising messages. The effects of paving with scent in relation to the selected methodological aspects and brand perception were anałysed. The article was prepared on the basis of Polish and foreign literaturę sources. The empirical part is based on the results of eye tracking researches carried out in November 2017 in Szczecin. The article is empirical. The conclusions formulated are both cognitive and pragmatic.
RU
Благодаря современным технологиям возможным становится сбор бихевиоральных данных, которые позволяют более глубоко изучить обусловленности поведения потребителей. В статье представили результаты экспериментального исследования (применив отслеживатель глаз). Целью исследования было изучение влияния прайминга с помощью запаха на восприятие рекламных сообщений. Провели анализ эффектов прайминга с помощью запаха по отношению к избранным методологическим аспектам и к восприятию брендов. Статью подготовили на основе польских и зарубежных литературных источников. Эмпирическая часть базируется на результатах окулографических исследований, проведенных в ноябре 2017 г. в Щецине. Статья имеет эмпирический характер. Сформулированные выводы имеют как познавательный, так и прагматический характер.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

64

Numer

Opis fizyczny

s.296-311,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Strategii Marketingowych, Wydział Zarządzania, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Al.Niepodległości 10, 61-875 Poznań
  • Instytut Informatyki w Zarządzaniu, Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, Uniwersytet Szczeciński, ul.Mickiewicza 64, 71-101 Szczecin
  • Instytut Informatyki w Zarządzaniu, Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, Uniwersytet Szczeciński, ul.Mickiewicza 64, 71-101 Szczecin

Bibliografia

  • Adams C., Doucé L., Janssens W., Vanrie J., Petermans A. (2014), Tasting the smell: Effects of ambient scent on scent experts' evaluations of (in) congruent food products, “Food Quality and Preference”, No. 38,.
  • Biederman I., Cooper E. E. (1992), Size Invariance in Visual Object Priming, “Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance”, No. 18(1).
  • Bradford K. D., Desrochers D. M. (2009), The Use of Scents to Influence Consumers: The Sense of Using Scents to Make Cents, “Journal of Business Ethics”, No. 90.
  • Davis E. A., Magnini V. P., Weaver P. A., McGehee N. G. (2013), The Influences of Verbal Smell References in Radio Advertisements, “Journal of Hospitality & Tourism Research”, Vol. 37, No. 2.
  • Doliński D. (2010), Psychologiczne mechanizmy reklamy, GWP, Sopot.
  • Doucé L., Janssens W., Swinnen G., Cleempoel K. (2014), Influencing consumer reactions towards a tidy versus a messy store using pleasant ambient scents, “Journal of Environmental Psychology”, No. 40.
  • Doucé L., Poels K., Janssens W., Backer Ch. (2013), Smelling the booh: The effect of chocolate scent on purchase-related behavior in a bookstore, “Journal of Environmental Psychology”, No. 36.
  • Doucé L., Janssens W. (2013), The Presence of a Pleasant Ambient Scent in a Fashion Store: The Moderating Role of Shopping Motivation and Affect Intensity, “Environment and Behavior”, No. 45(2).
  • Foss D. (1982), A discourse on semantic priming, “Cognitive Psychology”, No. 14.
  • Gagarina A., Piktumienė I. (2015), The Effect of Ambient Scent Type and Intensiveness on Decision Making Heuristics, “Procedía - Social and Behavioral Sciences”, No. 213.
  • Gulan T., Valerjev P. (2010), Semantic and Related Types of Priming as a Context in Word Recognition, “Review of Psychology”, Vol. 17, No. 1.
  • Gulas Ch. S., Bloch P. H. (1995), Right under our Noses: Ambient Scent and Consumer Responses, “Journal of Business and Psychology”, Vol. 10, No. 1.
  • Kardes F., Cline T., Cronley M. (2011), Consumer Behavior: Science and Practice, International Edition, South Western College, Cengage Learning.
  • Kechagia V., Drichoutis A. (2017), The effect of olfactory sensory cues on willingness to pay and choice under risk, “Journal of Behavioral and Experimental Economics”, No. 70.
  • Kivioja K. (2017), Impact of point-of-purchase olfactory cues on purchase behavior, “Journal of Consumer Marketing”, Vol. 34, Iss. 2.
  • Leenders M., Smidts A., Haji A. (2016), Ambient scent as a mood inducer in supermarkets: The role of scent intensity and time-pressure of shoppers, “Journal of Retailing and Consumer Services”, No. 5.
  • Lunardo R. (2012), Negative effects of ambient scents on consumers’ skepticism about retailer’s motives, “Journal of Retailing and Consumer Services”, No. 19.
  • Maruszewski T. (2001), Psychologia poznania. Sposoby rozumienia siebie i świata, GWP, Gdańsk.
  • Matsukawa J., Snodgrass J. G., Doniger G. M. (2005), Conceptual versus Perceptual Priming in Incomplete Picture Identification, “Journal of Psycholinguistic Research”, No. 34(6).
  • Mayr S., Buchner A. (2007). Negative Priming as a Memory Phenomenon: A Review of 20 Years of Negative Priming Research, “Journal of Psychology”, No. 215(1).
  • Morrison M., Gan S., Dubelaar Ch., Oppewal H. (2011), In-store music and aroma influences on shopper behavior and satisfaction, “Journal of Business Research”, No. 64.
  • Nęcka E., Orzechowski J., Szymura В. (2013). Psychologia poznawcza, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Nibbe N., Orth U. R. (2017), Odor in Marketing, Springer, Handbooks.
  • Ouyang Y., Behnke C., Almanza В., Ghiselli R. (2018), The Influence of Food Aromas on Restaurant Consumer Emotions, Perceptions, and Purchases, “Journal of Hospitality Marketing & Management”, Vol. 27, No. 4.
  • Reisberg D. (2007), Cognition: Exploring the Science of the Mind, Third Media Edition.
  • Rimkute J., Moraes C., Ferreira C. (2016), The effects of scent on consumer behaviour, “International Journal of Consumer Studies”, No. 40.
  • Roschka H., Loureirob S., Breitsohl J. (2017), Calibrating 30 Years of Experimental Research: A Meta-Analysis of the Atmospheric Effects of Music, Scent, and Color, “Journal of Retailing”, No. 93(2).
  • Stasiuk K., Maison D. (2014), Psychologia konsumenta, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Terelak J. F. (2004), Psychologiczne aspekty reklamy wizualnej, „Studia Psychologica”, nr 5.
  • Vaidya C. L., Monti L. A., Gabrieli J. D. E., Tinklenburg J. R., Yesevage J. A. (1999), Dissociation between two forms of conceptual priming in Alzheimer’s disease,. “Neuropsychology”, No. 13(4).
  • Vorberg D., Mattler U., Heinecke A., Schmidt T., Schwarzbach J. (2003), DifferentTtime Courses for Visual Perception and Action Priming, “Proceedings of the National Academy of Sciences USA”, No. 100.
  • http://www.evian.com [dostęp: 09.09.2017].
  • http://www.persil.com [dostęp: 09.09.2017].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-81b33560-e330-4c4f-9456-8a270e74f296
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.