PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 47 | 3(343) |

Tytuł artykułu

Waste from the harvesting of button mushroom (Agaricus bisporus) as a source of natural melanin

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Odpad z produkcji pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus bisporus) jako źródło naturalnej melaniny

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Natural melanins are of great potential value and application in the fields of pharmacology, cosmetics and functional foods. In the present study, natural melanin was reclaimed from waste after the harvesting of button mushroom (Agaricus bisporus). The physiochemical properties of raw and purified melanin were determined, including their ultraviolet-visible (UV-Vis), infrared (IR) and Raman spectra. Colour values, polyphenolic content, antioxidant and antibacterial activity were also evaluated. The result showed that the characteristics of the obtained pigments were similar to synthetic L-DOPA melanin. Raw and purified melanins showed differences in chemical composition, antioxidant activity and light barrier properties. Isolated melanins showed antibacterial activity against Enterococcus faecalis and Pseudomonas aeruginosa but were inactive against Bacillus cereus, Escherichia coli and Staphylococcus aureus. This is the first research on the character of melanin reclaimed from waste after the harvesting of A. bisporus.
PL
Naturalne melaniny mają duży potencjał aplikacyjny w farmakologii, kosmetologii oraz żywności funkcjonalnej. W badaniach otrzymano naturalną melaninę z odpadu powstającego podczas produkcji pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus bisporus). Wykonano analizę fizykochemiczną natywnej i oczyszczonej melaniny, w tym spektroskopię UV-Vis, IR oraz Ramana. Przeprowadzono również analizę wartości składowych barwy, zawartości polifenoli oraz właściwości antyoksydacyjnych i antybakteryjnych. W wyniku przeprowadzonych analiz stwierdzono, że uzyskane barwniki były podobne do syntetycznej L-DOPA melaniny Natywna i oczyszczona melanina była zróżnicowana pod względem budowy chemicznej, aktywności antyoksydacyjnej oraz właściwości barierowych w odniesieniu do światła. Otrzymane melaniny charakteryzowały się właściwościami przeciwbakteryjnymi względem Enterococcus faecalis i Pseudomonas aeruginosa, nie działały względem Bacillus cereus, Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Są to pierwsze badania na temat melanin otrzymanych z odpadu powstającego przy produkcji A. bisporus.

Słowa kluczowe

Twórcy

  • Center of Bioimmobilisation and Innovative Packaging Materials, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-81ab2138-0a58-4beb-9e0c-d82849e5e7bd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.