PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2012 | 58 | 3 |

Tytuł artykułu

Seasonal variation of phenolics content in above- and underground organs of dropwort (Filipendula vulgaris Moench)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Sezonowe zmiany zawartości związków fenolowych w nadziemnych i podziemnych organach wiązówki bulwkowej (Filipendula vulgaris Moench)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The content and chemical composition of phenolic compounds in above- and underground organs of dropwort during second year of plant vegetation were studied. Five flavonoids (hyperosid, astragalin, spireaoside, kaempferol, quercetin), 2 catechin derivatives ((+)-catechin, (-)-epigallocatechin), and 7 polyphenolic acids (ellagic, gallic, syringic, salicylic, chlorogenic, caffeic and rosmarinic) were identified in aboveground organs. Their content, both in flowers and leaves, was significantly higher at the beginning of flowering as compared with full flowering stage. In underground organs (+)-catechin and its derivatives ((-)-epigallocatechin, (-)-epigallocatechin gallate, (-)-epicatechin) as well as 2 polyphenolic acids (ellagic and gallic) were identified. Their content was not closely related to the stage of plant development.
PL
Badano zawartość i skład chemiczny związków fenolowych w organach nadziemnych i podziemnych wiązówki bulwkowej w drugim roku uprawy. Pięć flawonoidów (hiperozyd, astragalina, spireozyd, kemferol i kwercetyna), 2 związki katechinowe ((-)-epigalokatechina i (+)-katechina) oraz 7 kwasów polifenolowych (elagowy, galusowy, syryngowy, salicylowy, chlorogenowy, kawowy i rozmarynowy) zidentyfikowano w organach nadziemnych. Zawartość tych związków zarówno w kwiatostanach, jak i w liściach była istotnie wyższa na początku kwitnienia niż podczas pełni kwitnienia roślin. W organach podziemnych zidentyfikowano natomiast (+)-katechinę i jej pochodne ((-)-epigalokatechinę, (-)-galusan epigalokatechiny i (-)-epikatechinę) oraz dwa kwasy fenolowe (galusowy i elagowy). Zawartość tych związków nie była ściśle związana z fazą rozwojową roślin.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

58

Numer

3

Opis fizyczny

p.24-32,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Vegetable and Medicinal Plants, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 166, 02-787 Warsaw, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Smolarz HD, Sokołowska-Woźniak A. The pharmacological activity of extracts from Filipendula ulmaria and Filipendula hexapetala. Postępy Fitoterapii 2001; 4:12-5.
  • 2. Weidema IR, Magnussen LS, Philipp M. Gene flow and mode of pollination in a dry-grassland species, ilipendula vulgaris (Rosaceae). Heredity 2000; 84:311-20.
  • 3. Nowiński M. Dzieje roślin i upraw leczniczych. PWRiL. Warszawa 1980.
  • 4. Zając A., Zając M. Atlas rozmieszczenia roślin naczyniowych w Polsce. Nakładem Pracowni Chorologii Komputerowej Instytutu Botaniki UJ, Kraków 2001.
  • 5. Matuszkiewicz W.. Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski. Warszawa 2008.
  • 6. Radulović N, Mišić M, Aleksić J, Doković D, Palić R, Stojanović G. Antimicrobial synergism and antagonism of salicylaldehyde in Filipendula vulgaris essential oil. Fitoterapia 2007; 78:565-70.
  • 7. Genig AY, Ladnaya LY. Phytochemical investigation of Filipendula ulmaria Maxim. and Filipendula hexapetala Gilib. of Lvov region flora. Farmatsevtichnii Zhurnal (Kiev) 1980; 1:50-2.
  • 8. Pavlovic M, Petrovic S, Ristic M, Maksimovic Z, Kovacevic N. Essential oil of Filipendula hexapetala. Chem Nat Comp 2007; 43(2):228-9.
  • 9. Motyka J, Panycz T. Medicinal and industrial plants in Poland. Lvov-Warsaw 1936.
  • 10. Imbrea IM, Butnariu M, Nicolin A, Imbrea F. Determining antioxidant capacity of extracts of Filipendula vulgaris Moench from south-western Romania. J Food Agr Environ 2010; 8:111-6.
  • 11. Smolarz HD, Dzido TH, Sokołowska-Woźniak A. High performance liquid chromatographic determination of flavonoids in Filipendula hexapetala Gilib. Acta Pol Pharm 1999; 56(2):169-72.
  • 12. Oszmiański J, Wojdyło A, Lamer-Zarawska E, Świąder K. Antioxidant tannins from Rosaceae plant roots.Food Chem 2007; 100:579-83.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-815bc994-9eda-417e-ac5e-033e43e3331b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.