PL
W latach 2006-2008 w Pawłowicach k. Wrocławia przeprowadzono badania nad wpływem zróżnicowanej ilości wysiewu na skład chemiczny ziarna i słomy oraz wydajność składników po-karmowych odmian i rodów owsa. Doświadczenia zakładano w układzie „split- plot", uwzględnia¬jąc dwa czynniki zmienne, którymi w kolejności były: I. rody i odmiany owsa siewnego: oplewione - STH 7105, STH 7205 i Krezus oraz nagoziarniste - STH 7505 i Polar; II. liczba wysianych na 1 m2 ziaren: 300, 400 i 500. W porównaniu z oplewioną odmianą Krezus karłowy nagonasienny ród STH 7505 gromadził więcej o 63% tłuszczu surowego, o 7% bezazotowych związków wycią¬gowych, a mniej o 60% włókna surowego i o 28% popiołu surowego. Pod względem zawartości białka ogółem korzystnie, w porównaniu z odmianą Krezus, wypadł karłowy, oplewiony ród STH 7150, który zawierał więcej o 9% tego składnika i o 19% tłuszczu surowego, a mniej o 19% włókna surowego. Wydajność białka ogółem i tłuszczu surowego była wyższa, w porównaniu odmianą Krezus, u rodu STH 7205 odpowiednio o 7,3 i 21,4% oraz niższa u rodu STH 7505 o 41 i 19%. Średnio w ciągu trzech lat ziarno owsa gromadziło najwięcej N, następnie kolejno mniej P, K, Mg i Ca, natomiast słoma akumulowała przede wszystkim K, a w dalszej kolejności N, Ca, Mg i Ca.
EN
In 2006-2008 in Pawłowice near Wrocław, Poland, the experiments were conducted to in¬vestigate the effect of various sowing rates on yielding of oat cultivars and forms. The split plot experiments were set for two following variable factors: I - hulled oat strains and cultivars STH 7105, STH 7205 and Krezus, and naked oat strains STH 7505 and Polar; II number of grains sown per 1 m2: 300, 400 and 500. Compared to the results obtained with the hulled cultivar Krezus, the naked, dwarf strain STH 7505 accumulated 63% more crude fat and 7% more nitrogen-free extracts but it also contained 60% less crude fiber and 28% crude ash. As for total protein content, better results were obtained with the hulled strain STH 7150 than with Krezus. The former contained 9% more protein and 19% more crude fat while it contained 19% less crude fiber. Total protein yield and crude fat content were higher in STH 7205 by 7.3 and 21.4%, respec¬tively than in Krezus. In STH 7505 these two parameters were lower by 41 and 19%, respectively than in Krezus. Means for the three years show that oat grain accumulated most of N and to a lesser degree P, K, Mg and Ca, while oat straw accumulated most of all K and to a lesser extent, Ca, Mg and Ca.