PL
Zbadano wpływ źródła węgla na efektywność zdrożdżowania odcieków po produkcji mączki rybnej przez wyselekcjonowane szczepy rodzaju Candida. Podłoże stanowiły odcieki odtłuszczone, odbiałczone i rozcieńczone do zawartości azotu ogólnego 4 mg/cm³ (tabela 1) oraz uzupełnione 0,2% dodatkiem KH₂PO₄. Jako stymulujące wzrost źródła węgla stosowano 3% dodatek węglowodanów w postaci glukozy i melasu lub 2% technicznego oleju rybnego. Na podłożu z odcieków uzyskiwano po 24-36 h hodowli od 7,9 do 8,8 g suchej substancji biomasy z dcm³ przy ok. 20% wykorzystaniu związków azotowych i ok. 30-35% wykorzystaniu suchej substancji podłoża (tabela 2). Po uzupełnieniu podłoża węglowodanami uzyskano po 70 h hodowli najwydajniejszych szczepów średnio od 20 do 23 g suchej substancji biomasy z dcm³ o zawartości białka od 50 do 53%, z 32-36% wykorzystaniem azotu i około 97% wykorzystaniem cukru (tabela 3). Najwyższą efektywność zdrożdżowania uzyskano na podłożu z odcieków z dodatkiem 2% technicznego oleju rybnego (tabela 2). Po 24-30 h hodowli otrzymywano średnio 23-24 g suchej substancji biomasy z dcm³ z ok. 40% wykorzystaniem azotu i 50% wykorzystaniem suchej substancji podłoża.