PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 18 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka florystyczna, wartość przyrodnicza i użytkowa śródleśnych użytków zielonych w strefie buforowej Jeziora Uniemino

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Floristic characteristic and natural and useful value of forest grassland in the buffer zone of the lake Uniemino

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The paper presents the results of research on 6 objects located in the buffer zone of the lake Uniemino. The soils were characterised by similar moisture and quite varied floristic composition. Communities of Lupinus polyphyllus, Phleum pratense, Holcus lanatus and Arrhenatherum elatius were formed on soils with the highest moisture (5.54–6.26), and communities of Agrostis capillaris, Luzula campestris and Phleum pratense on soils with slightly lower moisture (4.84–5.43). Low content of macro- and micronutrients in the soil was reflected in the chemical composition of plant samples. The concentration of elements in the analysed samples was lower than that estimated for good fodder.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Opis fizyczny

s.171-182,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Gleboznawstwa, Łąkarstwa i Chemii Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
autor
  • Katedra Gleboznawstwa, Łąkarstwa i Chemii Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
  • Katedra Gleboznawstwa, Łąkarstwa i Chemii Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

Bibliografia

  • Czyż H., Malinowski R., Kitczak T., Przybyszewski A., 2013. Charakterystyka chemiczna gleb i szaty roślinnej użytków zielonych w dolinie ujścia Warty. Rocznik Ochrony Środowiska, 15, 694–713.
  • Falkowski M., Kukułka I., Kozłowski S., 2000. Właściwości chemiczne roślin łąkowych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, 132.
  • Filipek J., 1973. Projekt klasyfikacji roślin łąkowych i pastwiskowych na podstawie liczb wartości użytkowej. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 4, 59–68.
  • Kozłowski S., Jaśkiewicz E., Kroehenke R., 1993. Zmiany w siedlisku glebowym oraz w runi łąk śródleśnych w latach 1960–1990 na przykładzie wybranych obiektów w Wielkopolsce. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, CCLI, 93–113.
  • Łyszczarz R., 1993. Rolnicza ocena wybranych gatunków i odmian traw w zróżnicowanych warunkach siedliskowych Pradoliny środkowej Wisły. Rozprawy ATR, Bydgoszcz.
  • Oświt J., 1992. Identyfikacja warunków wilgotnościowych za pomocą wskaźników roślinnych (metoda fotoindykacji). W: Hydrogeniczne siedliska wilgotnościowe. Biblioteczka Wiadomości IMUZ, 79, 39–66.
  • Oświt J., 2000. Metoda przyrodniczej waloryzacji mokradeł i wynik jej zastosowania na wybranych obiektach. Wydawnictwo IMUZ Falenty, 3–32.
  • Preś J., 1984. Pasze z użytków zielonych w Polsce i Europie. Wiadomości Melioracyjne i Łąkarskie, 10, 11–13.
  • Szydłowska J., 2009. Kształtowanie się typów florystycznych, ich wartości użytkowej i walorów przyrodniczych na wybranych łąkach śródleśnych w zależności od warunków wilgotnościowych siedliska. Łąkarstwo w Polsce, 12, 199–208.
  • Trzaskoś M., Czyż H., Kitczak T., 2002. Skład florystyczny i walory przyrodnicze łąk śródleśnych na tle warunków wodnych. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu, CCCXLII, Melioracje i Inżynieria Środowiska, 23, 477–484.
  • Trzaskoś M., Szydłowska J., Stelmaszyk A., 2006. Zioła w zbiorowiskach śródleśnych łąk w aspekcie użytkowym i krajobrazowym. Annales UMCS, Sectio E, 61, 319–331.
  • Willby N.J., Pygott J.R., Eaton J.W., 2001. Inter-relationships between standing crop, biodiversity and trait attributes of hydrophytic vegetation in artificial waterways. Freshwater Biology, 46, 883–902.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7f550827-0042-4e56-9f14-6a0168a4f0ef
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.