PL
Celem artykułu jest omówienie najważniejszych mocnych i słabych stron przetwórstwa ekologicznych surowców żywnościowych. Podstawą analizy były wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród 75 przetwórców ekologicznych. Stwierdzono, że podjęcie przetwórstwa ekologicznego jest atutem i silną stroną badanych jednostek z uwagi na rosnący i niezaspokojony popyt na jego produkty. Natomiast słabą stroną przetwórstwa jest niski poziom produkcji wynikający z ograniczeń po stronie zaopatrzenia w surowce pochodzące z upraw ekologicznych oraz rozproszenie dostawców. Tworzenie grup producenckich po stronie podażowej oraz innych powiązań kooperacyjnych może w przyszłości przyczynić się do osłabienia wskazanych ograniczeń i lepszego wykorzystania potencjału tkwiącego w rolnictwie ekologicznym jako dostawcy surowców dla przetwórstwa.
EN
The aim of the paper was to discuss the main strengths and weaknesses of organic food raw material processing. The grounds for the analysis were results of inquiry research conducted among 75 organic processors. It was found that undertaking the organic processing is an advantage and strength in the surveyed enterprises in relation to increasing and unsatisfied demand on their products. However, a weakness of the processing is a low level of production resulting from barriers on the organic farming raw material supply side as well as dispersion of suppliers. Organisation of producers’ groups on the supply side and other cooperative links may in future cause reduction of the indicated barriers and better utilization of the potential of organic agriculture as a supplier of raw materials for processing.