PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1987 | 13 | 3 |

Tytuł artykułu

Power economic problem in food production - trends in preservation of fruits and vegetables in the G.D.R.

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Problemy ekonomiczno-energetyczne w produkcji żywności - tendencje dotyczące przetwórstwa owoców i warzyw w NRD

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Reasonsaare given for extensive food preservation on the basis of the international situation in food industry and the energetic efficiency of food processing in the G.D.R. The trends in refrigerating as well as in freezing and sterile preservation of fruits and vegetables are considered with respect to energetic and economical aspects.
PL
Efektywność energetyczna w przetwórstwie żywności w NRD jest dyskutowana na tle sytuacji światowej. W NRD ogólne zużycie energii w przetwórstwie żywności na rok wynosi 81.2.10¹⁵ J, tj. 4.85.10⁶ J na głowę. Produkcja żywności bez handlu, transportu i gospodarstw domowych wymaga energii 293.10¹⁵ J na rok, tj. 24% ogólnego zużycia energii w gospodarce. Biorąc pod uwagę dodatkową energię zużywaną do produkcji maszyn, nawozów itd., ogólne zużycie energii wyniesie 476. 10¹⁵ J, co daje efektywność energetyczną rzędu 0,17. Na każdy joule energii w żywności potrzeba 5-6 J energii zewnętrznej. Dlatego też należy zapobiegać stratom żywności przez stosowanie optymalnych, z energetycznego punktu widzenia, technologii utrwalania. Właściwą metodę utrwalania żywności możemy wybrać na podstawie analizy zapotrzebowania na energię. Utrwalenie żywności należy traktować jako część łańcucha otrzymywania żywność i od produkcji surowego materiału do spożycia żywności. Zgodnie z naszymi badaniami i wynikami publikowanymi w literaturze, średnie zużycie energii na utrwalenie metodą apertyzacji wynosi 21.5 MJ/kg, a przez mnożenie 20.4 MJ/kg. Niezależnie od prawie jednakowej ilości energii zużywanej w obu metodach produkcja żywności mrożonej będzie rosła ze względu na niższy koszt i lepszą jakość sensoryczną i odżywczą.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

3

Opis fizyczny

p.255-263,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Engineering College Koethen, G.D.R.
autor
  • Engineering College Koethen, G.D.R.

Bibliografia

  • 1. Jul M.: Intern. J. Refrig., 1985, 8 (2), 6.
  • 2. Lorentzen G.: IIF-Conf. Orlando 1985.
  • 3. Sosinow A., Nowikow J.: Sputnik 1986 (2), 33.
  • 4. Osterloch A. et al.: Obstlagerung, VEB Deutscher Landwirschaftsverlag, Berlin 1980.
  • 5. Kunis J. et. al.: Report Koethen 1982.
  • 6. Kunis J. et. al.: Luft- und Kältetechnik 1986, 22 (1), 10.
  • 7. Reuter H.: ZFL 1980, 31, 132.
  • 8. Khaladij-Nia J., List D.: ZFL 1980, 31 (1), 6.
  • 9. Gorlee J.: IIF-Conf. Sofia 1982.
  • 10. Loendahl G.: Food Eng. Int., 1976, 48 (9), 47.
  • 11. Henig Y., Schoen H.: Food Eng. Int. 1976, 48 (9), 46.
  • 12. Olabode H. et al.: J. Food Sci., 1977, 42, 768.
  • 13. Burke H.: Temp. Technik 1976, 14 (3), 67.
  • 14. Rao M.: Am. Frozen Food Int. Washington 1977.
  • 15. Von B.. van der: Unilever Research Duiven 1975.
  • 16. ZAG Energie und Wasser, ZWK . OGS, Burg 1985.
  • 17. Werschnitzky U.: Bundesamt für Ernahrung und Forstwirtschaft 1979.
  • 18. Unger G.: Food Technol., 1975, 29 (2), 33.
  • 19. Kindler H., Nikles A.: Kunststoffe 1980, 70 (12), 802.
  • 20. TGL 27501-27503 Energieverbrauchsncmnative für Heizungs- und Kesselanlagen.
  • 21. Płaczek R.: Leb Ind., 1969, 16 (5), 169.
  • 22. Płaczek R., Kunis J.: Leb Ind., 1970, 17 (10), 367.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7ed10b74-0545-4546-96f9-37b57e8c4cf9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.