PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 10 |

Tytuł artykułu

Pałeczki Salmonella - aktualne zagrożenia żywności

Warianty tytułu

EN
Salmonella spp. - current food hazard

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Bakterie z rodzaju Salmonella spp. odpowiadają za większość zatruć i zakażeń pokarmowych związanych ze spożyciem zanieczyszczonej żywności i wody w Polsce. W krajach Unii Europejskiej od wielu lat salmonellozy znajdują się na drugim miejscu po kampylobakteriozie wśród zakażeń pokarmowych. W 2016 r. zaobserwowano znaczący wzrost zachorowań na salmonellozy w Polsce. Dane Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) wskazują na zwiększenie liczby zgłoszeń wynikających z obecności Salmonella spp. w mięsie drobiowym.
EN
Salmonella spp. are responsible for causing several gastrointestinal disorders associated with the consumption of contaminated food and water in Poland. The second most frequently foodborne illness in the European Union after campylobacteriosis are salmonete. In 2016 was observed growth in the incidence of salmonelosis in Poland. According to the data of Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), the number of isolated Salmonella spp., mainly from poultry meat, is increasing.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

10

Opis fizyczny

s.44-47,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] D'Aoust J.Y., J. Maurer. 2007. Salmonella species. W Food microbiology: fundamentals and frontiers, 187-236. ASM Press.
  • [2] EFSA and ECDC. 2016. „The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2015”. EFSA Journal 14(12): 4634.
  • [3] GUS: http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/handel/dostaw-na-rynek-krajowy-oraz-spozycie-niektórych-artykulow-konsumpcyjnych-na-1-mieszkanca-w-2016-oku,9,7.html.
  • [4] Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska. 2009. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. W Mikrobiologia techniczna, 267-273. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • [5] Mąka Ł., E. Maćkiw, H. Scieżyńska, M. Modzelewska, M. Popowska. 2015. „Resistance to Sulfonamides and dissemination of sulgenes among Salmonella spp. isolated from Food in Poland” Foodbome Pathogens and Disease 3: 383-389.
  • [6] Meldunki o zachorowaniach na choroby zakaźne, zakażeniach i zatruciach w Polsce Zachorowania na wybrane choroby zakaźne http://wwwold.pzh.gov.pl/oldpage/epimeld/index_p.html#01.
  • [7] Kuchlewska M. 2015. „Mikroflora surowców i przetworów mięsnych" Ogólnopolski Informator Masarski 2:40-50.
  • [8] Rachwał A. 2015. „Wokół jaja - część I”. Ogólnopolski Informator Drobiarski 12:40-44.
  • [9] RASEF PORTAL: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=SearchForm.
  • [10] Szablewski T., R. Cegielska-Radziejewska, A. Kaczmarek, J. Kijowski. 2012. „Konkurencyjne oddziaływania mikroorganizmów na powierzchni skorup jaj konsumpcyjnych”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2 (81): 119-130.
  • [11] Szych J. 2010. Zakażenia i zatrucia wywołane przez bakterie rosnące w warunkach tlenowych. W Etiologia, obrać kliniczny i diagnostyka ostrych zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego oraz zatruć pokarmowych (red. Jagielski M.) Warszawa: Biblioteka Diagnosty Laboratoryjnego. Fundacja Pro Pharmacia Futura.
  • [12] Tindall B.J., P.A.D. Grimont, G.M. Garrityand, J.R Euzeby. 2005. „Nomenclature and taxonomy of the genus Salmonella”. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology 55: 521-524.
  • [13] Zhao S., D.G. White, S.L. Friedman, A. Glenn, K. Blickenstaff, S.L. Ayers, J.W. Abbott, E. Hall-Robinson, P.F. McDermott. 2008. ,,Antimicrobial resistance in Salmonellaemia serovar Heidelberg isolates from retail meats, including poultry, from 2002 to 2006”. Applied and Environmental Microbiology 74: 6656-6662.
  • [14] Żakowska Z., H. Sobińska. 2000. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7d16d63d-30c9-4f4c-a0eb-11dda1b5a3f0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.