PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 05 | 2 |

Tytuł artykułu

Stan i możliwości rozwoju rynku wieprzowiny w Polsce w aspekcie integracji z Unią Europejską

Autorzy

Warianty tytułu

EN
State and possibility of pork market development in Poland in the aspect of European Union integration

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono obecną sytuację rynku wieprzowiny w Polsce oraz możliwości rozwoju branży mięsnej w aspekcie integracji z Unią Europejską. Analiza została oparta na danych pochodzących z Roczników Statystycznych Przemysłu oraz raportów rynkowych IERiGŻ. Proces dostosowania się rynku mięsa do wymogów UE wymaga jeszcze wielu działań, jednak stwarza szanse na utrzymanie wysokiej pozycji tej branży w polskiej gospodarce, także po integracji z UE.
EN
The main objective of this paper is to analyze the present condition and possibilities of development of pork market in Poland in the aspect of accession with the European Union.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

2

Opis fizyczny

s.196-200,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • Białasiewicz M. (2003): Producenci żywności w obliczu europejskiej konkurencji. Boss - Rolnictwo, nr 1 (676).
  • Matkowski J., Zawadzka D. (2000): Rynek mięsa wieprzowego. [W:] Opcje strategiczne dla sektora agrobiznesu. FAPA, Warszawa.
  • Oktaba L. (2002): Po europejsku albo pod klucz. Rzeczpospolita (http://arch.rp.pl).
  • Papuga J. (2002): Widmo świńskiej górki. Boss - Rolnictwo, nr 5 (628).
  • Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa (2002): Kontyngent do wzięcia. Boss - Rolnictwo, nr 16 (639).
  • Rocznik Statystyczny Przemysłu (2000 - 2002), GUS, Warszawa.
  • Rynek mięsa (1998, 2000), IERiGZ, Warszawa. http://www.fao.org/.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7cd963cf-3341-4202-a260-9e18636f8f9a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.