PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 571 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie spektroskopii FT-IR do oceny zawartości alkoholu etylowego w komercyjnych wódkach

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Application of FT-IR spectroscopy for determination the content of ethanol in the commercial vodkas

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było oznaczenie zawartości etanolu w komercyjnych wódkach dostępnych na rynku polskim przy użyciu modelu statystycznego bazującego na zarejestrowanych widmach FT-IR i porównanie wyników ze standardową metodą alkoholometryczną. Opracowano modele statystyczne, stosując klasyczną analizę regresji. Do wyznaczenia zależności statystycznych użyto intensywności integralnej pasm w zakresach spektralnych: 1752–1550 cm⁻¹, 1500–1220 cm⁻¹, 1115–1000 cm⁻¹. Otrzymane wyniki dla modelu 1. świadczą o możliwościach aplikacyjnych spektroskopii FT-IR w zakresie oznaczania zawartości alkoholu etylowego. Wyniki uzyskane za pomocą modelu były zbliżone do wyników uzyskanych metodą alkoholometryczną, zasadne zatem jest kontynuowanie badań w tym zakresie.
EN
The aim of this study was to determine the content of ethanol in commercial vodkas available on the Polish market, constructed using a statistical model based on the recorded FT-IR spectra and compare the results to the standard method. Statistical models were developed using classical regression analysis. To determine the statistical dependencies integral intensity of the bands used in the spectral ranges: 1752–1550 cm⁻¹, 1500–1220 cm⁻¹, 1115–1000 cm⁻¹. The results for Model 1 indicate about the potential applications of FT-IR spectroscopy for the determination of ethyl alcohol. Results obtained with the model were similar to those obtained by standard method. Therefore, it is relevant to continue research in this field.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

571

Opis fizyczny

s.107-114,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Chemii Żywności, Katedra Chemii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Zakład Chemii Żywności, Katedra Chemii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • ARZBERGER U., LACHENMEIER D.W. 2008. Fourier transform infrared spectroscopy with multivariate analysis as a novel method for characterizing alcoholic strength, density and total dry extract in spirits and liqueurs. Food Anal. Methods 1: 18–22.
  • CHŁOBOWSKA Z., CHUDZIKIEWICZ E., ŚWIEGODA C. 2000. Analysis of alcoholic products at the Institute of Forensic Research. Z Zagadnień Nauk Sądowych XLI: 52–61.
  • LACHENMEIER D.W. 2007. Rapid quality of spirit drinks and beer using multivariate data analysis of Fourier transform infrared spectra. Food Chem. 101: 825–832.
  • MCINTYRE A.C., BILYK M.L., NORDON A., COLQUHOUN G., LITTEJON D. 2011. Detection of counterfeit Scotch whisky samples using mid-infrared spectrometry with an attenuated total reflectance probe incorporating polycrystalline silver halide fibres. Anal. Chim. Acta 690: 228–233.
  • PALMA M., BARROSO C.G. 2002. Application of FT-IR spectroscopy to the characterization and classification of wines, brandies and other distilled drinks. Talanta 58: 265–271.
  • PN-A-79529-4:2005 Napoje spirytusowe i spirytus butelkowany. Metody badań. Część 4: Oznaczanie gęstości i mocy.
  • PONTES M.J.C., SANTOS S.R.B., ARAÚJO M.C.U., ALMEIDA L.F., LIMA R.A.C., GAIĂO E.N., SOUTO U.TC.P. 2006. Classification of distilled alcoholic beverages and verification of adulteration by near infrared spectrometry. Food Res. Int. 39: 18–189.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej: 39/16–39/54.
  • TARGOŃSKI Z., STÓJ A. 2005. Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (45) Supl.: 30–40.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7c77eee8-901c-4a84-95e7-e764f51833b7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.