PL
Jednym z najważniejszych enzymów antyoksydacyjnych jest katalaza, która powoduje rozkład cząsteczek nadtlenku wodoru. Celem pracy było oznaczenie aktywności katalazy w różnych organach maliny powtarzającej Rubus idaeus L. odmiany Polana i w glebie pod jej uprawą z wykorzystaniem metody wolumetrycznej. Stwierdzono znaczne różnice w aktywności katalazy w badanych organach maliny. Najwyższą aktywnością katalazy charakteryzują się liście, natomiast najniższą owoce dojrzałe. Gleba, na której uprawiano maliny, wykazała podobną aktywność enzymu katalazy w strefi e ryzosferowej, jak i pozaryzosferowej.
EN
One of the most important antioxidant enzymes is catalase, which induces the breakdown of hydrogen peroxide molecules in the organism. The aim of the study was to determine catalase activity, by the volumetric method, in various organs of the primocane-fruiting Polana variety of raspberry Rubus idaeus L. and in the soil on which it is grown. Substantial differences in catalase activity were noted between organs of the raspberry plant. The highest catalase activity was observed in the leaves, and the lowest in ripe fruit. The soil on which the raspberries were grown, exhibited similar catalase activity in the rhizosphere and non-rhizosphere zone.