PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | 33 |

Tytuł artykułu

Pobieranie i strawność mieszanek traw z koniczyną czerwoną przy późnym koszeniu pierwszego pokosu

Warianty tytułu

EN
Intake and digestibility of grass compositions with red clover in a late stage of vegetations

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Experiment was conducted with following compositions cultivated in ratio 1: 1 : Festuca pratensis + Trifolium pratense, Dactylis glomerata + Trifolium pratense, Lolium multiflorum + Trifolium pratense. Chemical composition from three cuts was estimated, the first being gathered in a stage of full flowering of grasses, while the next were cut in every 7 weeks. Also the digestibility of those feeds was determined with milk cows together with the intake. The highest level of protein, crude fiber and acid detergent fiber /ADF/ in the mixture of Trifolium pratense with Dactylis glomerata during full flowering was observed, while the Lolium multiflorum with Trifolium pratense contained insufficiend amount of total protein for cattle, the lignin being on highest level. Among the mixtures lowest digestibility on Lolium multiflorum with Trifolium pratense was observed. The highest digestibilities in the third cut of all mixtures were prooved, and digestibility coefficients for organic mater from 68 to 72% oscylated. The energy value of Lolium multiflorum with Trifolium pratense in the two first cuts was markedly lower than in rest combinations, while in the late stage of vegetation in all the feeds energy concentration was similar. The lowest intakes of mixtures in cows on the first cut were observed, while among the mixtures the lowst one on Lolium multiflorum with Red clover had place.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

33

Opis fizyczny

s.115-123,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • [1] Brzóska F., Żywczok H., Pasieka E.: Rocz. Nauk. Zoot., 1986, 13, 2, 171, 184.
  • [2] Camlin M.S., Gilliand T. J., Stewart R.H.: Grass and Forage Sci., 1983.
  • [3] Falkowski M.: Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol., 1985, 293.
  • [4] Frame J.: J. Brit Grassl. Soc. 1976, 31, 139.
  • [5] Hides D.H., Lovett J.A., Mayward M.V.: Grass and Feed Sci. 1983, 38, 33.
  • [6] Hunt J.V., Frame J., Harkess R.D.: Grass and Freed Sci. 1979, 34, 131.
  • [7] Krzywiecki S.: Rocz. Nauk. Rol. 1979, A-104, 1, 57-74.
  • [8] Krzywiecki S., Króliczek A., Orda J., Szyszkowska A.: Zesz. Nauk. AR Wroc., 1984, Zoot. 27, 150, 131-142.
  • [9] Krzywiecki S., Preś J., Szyszkowska A.: Rocz. Nauk. Zoot. 1987, 25, 245-256.
  • [10] Preś J., Krzywiecki S., Łuczak W., Orda J.: Zesz. Nauk. AR Wroc., 1984, Zoot. 27, 150, 143-155.
  • [11] Preś J.: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 1977, 194, 39-100.
  • [12] Ruszczyc Z.: Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa 1978.
  • [13] Skulmowski J.: Metody określania składu pasz i ich jakości, PWRiL, Warszawa 1974.
  • [14] Wilnian D., Altimini M.A.: J. Sci. Food Agric. 1982, 33, 595.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7a589b87-d485-4f62-ba9d-18cb167a84bb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.