PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 55 | 02 |

Tytuł artykułu

Nadzwyczajny seler zwyczajny

Warianty tytułu

EN
Celery – an extraordinary plant

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono ogólną charakterystykę selera zwyczajnego, w tym korzeniowego, naciowego oraz listkowego. Opisano substancje naturalne o działaniu biologicznym występujące w składzie selera zwyczajnego i podano ich działanie. Przedstawiono przydatność użytkową selera zwyczajnego w przemyśle warzywnym oraz jego zastosowanie w kuchni, zwrócono uwagę na jego właściwości lecznicze i dietetyczne.
EN
In the paper general characteristics of celery, including root, stalk and cutting celeries are presented. The biologically effective natural substances containing in the celery and their significance are described. The use of celery in vegetable industry and its culinary application is presented. A special attention is paid on medicinal and dietetic properties of celery.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

02

Opis fizyczny

s.22-24,tab.,fot.

Twórcy

autor
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Instytut Chemii i Technologii Organicznej, Politechnika Krakowska, Kraków

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-79ad6fbf-a6ee-42e0-bbb6-cde049a50c24
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.