PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2011 | 17 | 2[189] |

Tytuł artykułu

Factors influencing physiological phosphorus content in pork meat

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Czynniki wpływające na zawartość fosforu fizjologicznego w mięsie wieprzowym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
New studies on the relationship between physiological phosphorus concentration and protein content were performed, involving well-characterised research material: elements of 36 carcasses of pigs differentiated in respect of gender, post-slaughter weight (PSW) and meatiness measured as the lean meat percentage (LMP), determined on the ground of dissection. The contents of total phosphorus (PC), crude protein (BC), collagen (CC) and muscular protein (BM = BC – CC) in meat were determined. It was found that determination of crude protein alone was not sufficient for prediction of natural phosphorus content in pork meat and its products. Satisfactory estimation of phosphorus content in pork meat based on crude protein and collagen content was obtained. Influence of carcass meatiness and post-slaughter weight of pigs on phosphorus content in meat was demonstrated and considered in the equation of estimating phosphorus content in meat. No effect of pig gender on phosphorus content in meat was found.
PL
Przeprowadzono nowe badania zależności zawartości fizjologicznego fosforu od zawartości białka w mięsie świń zróżnicowanych pod względem płci, i dobrze scharakteryzowanych pod względem ciężaru ubojowego (PSW) oraz mięsności określonej dysekcyjnie na podstawie zawartości chudego mięsa w tuszy (LMP). Badano zawartości w mięsie całkowitego fosforu (PC), białka ogólnego (BC), kolagenu (CC), oraz białka mięśniowego (BM)= BC – CC. Stwierdzono że oznaczenie samego białka ogólnego nie pozwala na dobre oszacowanie zawartości fizjologicznego fosforu w mięsie świń i w jego przetworach. Zadowalające oszacowanie zawartości fosforu w mięsie uzyskano w oparciu o oznaczoną zawartość białka ogólnego i kolagenu. Wykazano statystycznie istotny wpływ ciężaru ubojowego świń i mięsności tusz na zawartość fosforu w mięsie i uwzględniono go w uniwersalnym równaniu opisującym 93,3% zmienności zawartości fosforu w mięsie ze standardowym błędem oszacowania 0,0098%. Nie stwierdzono wpływu płci świń na zawartość fosforu w mięsie.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

17

Numer

Opis fizyczny

p.387-393,ref.

Twórcy

  • Department of Meat and Fat Technology, Institute of Agricultural and Food Biotechnology, Jubilerska 4, 04-190 Warszawa, Poland
  • Department of Meat and Fat Technology, Institute of Agricultural and Food Biotechnology, Jubilerska 4, 04-190 Warszawa, Poland
autor
  • Department of Meat and Fat Technology, Institute of Agricultural and Food Biotechnology, Jubilerska 4, 04-190 Warszawa, Poland

Bibliografia

  • Kłossowska B.M., Tyszkiewicz St., 1992. Content of natural phosphorus in meat (in French). Buil. Liason CTSCCV, Paris, 6, 16-18.
  • Meat and meat products. Determination of the phosphorus content (in Polish). Polish Standard PNA- 82060. January 1999.
  • Tyszkiewicz St., Wawrzyniewicz M., Strzelecki J., Borys A., 2005 Effect of carcass leanness in pig on protein content and chemical composition of prime cuts. 51 ICoMST Baltimore, USA.
  • Tyszkiewicz St., Wawrzyniewicz M., Strzelecki J., Borys A., 2008 Prediction of physiological phosphorus content in pork meat. 54 ICoMST Cape Town, South Africa.
  • Walstra P., Merkus G.S.M., 1996. Procedure for assessment of the lean meat percentage as a consequence of the new EU reference dissection method in pig carcass classification. Report IDDLO 96.014, 1-22 Inst. for Animal Sci. and Health, Lelystand, Holland

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7973f060-6799-45c4-a1c5-38d5f29d6d02
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.