PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 26 | 4 |

Tytuł artykułu

The effect of carcass weight of primiparous sows on their slaughter value and quality of meat

Warianty tytułu

PL
Wpływ masy tusz loch ubijanych po pierwszym oproszeniu na wartość rzeźną i jakość mięsa

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Seventy carcasses were assessed of sows slaughtered 31 days after the first farrowing. The carcasses were divided into three weight groups: less than 115 kg (n=24), from 115 to 125 kg (n=21) and above 125 kg (n=25). Generally, a rise in carcass weight was followed by an increase in backfat thickness and in loin eye area. However, significant intergroup differences were identified In this respect only between sows with the lowest carcass weight and those of the other two groups.An increase in carcass weight was also accompanied by a higher belly and backfat kontent of carcass and by external fat content of ham, with simultaneous lower proportion of neck In the carcass and of bones and meat content of ham. Meat from the lightest carcasses (up to 115 kg) showed significantly lowest dry matter and fat content. In the remaining two groups, the dry matter and fat contents of meat were higher and comparable. The content of the other chemical components as well as the values of physico-chemical traits of pork were similar in all groups. Meat from the heaviest carcasses received higher scores for tenderness and juiciness.
PL
Materiał stanowiły tusze 70 loch pierwiastek ubitych w 31 dniu od pierwszego oproszenia.Wydzielono 24 tusze o masie do 115 kg, 21 tusz o masie od 115 do 125 kg i 25 tusz o masie przekraczającej 125 kg. Rosnąca masa tusz wiązała się ze wzrostem grubości słoniny i powierzchni oka polędwicy, co jednak statystycznie potwierdzono tylko w przypadku różnicy między tuszami najlżejszymi a tuszami pozostałych dwóch grup. Wraz ze wzrostem masy tusz rósł w nich udział (%) boczku i słoniny. Rosła przy tym zawartość tłuszczu zewnętrznego w szynce właściwej, a malał udział karkówki w tuszach oraz kości i mięsa w szynce. Stwierdzono istotnie najmniejszą zawartość suchej masy i tłuszczu w mięsie tusz najlżejszych (do 115 kg), podczas gdy w pozostałych dwóch grupach udział tych składników w tuszach był wyższy i na zbliżonym poziomie. Pozostałe składniki chemiczne oraz właściwości fizykochemiczne mięsa tusz loch pierwiastek przyjmowały wartości zbliżone, nie odbiegające od siebie. W ocenie sensorycznej stwierdzono tendencję do lepszej kruchości i soczystości mięsa pozyskanego z tusz najcięższych

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

26

Numer

4

Opis fizyczny

p.287-296,ref.

Twórcy

  • Department of Animal Raw Materials, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Animal Raw Materials, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
  • Department of Pig Breeding, University of Technology and Life Sciences in Bydgoszcz, Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz, Poland

Bibliografia

  • 1. BEATTIE V.E., WEATHERUP R.N., MOSS B.W., WALKER N., 1999 – The effect of increasing carcass weight of finishing boars and gilts on joint composition and meat quality. Meat Science 52 (2), 205-211.
  • 2. BOBČEK B., BAHELKA I., BOBČEK R., MRAZOWA J., DEMO P., 2006 – Effect of magnesium oxide supplementation on carcass value and meat quality of pigs with malignant hyperthermia.Annals of Animal Science Suppl., 2/1, 239-244.
  • 3. CZYŻAK-RUNOWSKA G., ŁYCZYŃSKI A., POSPIECH E., RZOSIŃSKA E., FRANKIEWICZ A., BESTYŃSKA A., 2006 – Slaughter value of pigs from lines 990 and 890. Annals of Animal Science Suppl., 2/1, 255-259.
  • 4. DASZKIEWICZ T., WAJDA S., KAPELAŃSKI W., 2005 – Porównanie jakości mięsa loszek i loch pierwiastek (Comparison of the quality of meat from gilts and primiparous sows). Żywność. Nauka.Technologia. Jakość. 3 (44), 21-27.
  • 5. EIKELENBOOM G., HOVING-BOLINK A.H., VAN DER WAL P.G., 1996 – The eating quality of pork. The influence of intramuscular fat. Fleischwirtschaft 76, 517-518.
  • 6. GARCIA-MACIAS J.A., GISPERT M., OLIVIER M.A., DIESTRE A., ALONSO P., MUNOZLUNA A., SIGGENS K., CUTHBERT-HEAVENS D., 1996 – The effects of cross, slaughter Wright and halothane genotype on leanness and meat and fat quality in pig carcasses. Animal Science 63,487-496.
  • 7. GRZEŚKOWIAK E., BORZUTA K., STRZELECKI J., WICHŁACZ H., 2001 – Culinary and processing usefulness of raw material obtained from fatteners of PIC synthetic line. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 10/51, 3 (Suppl.), 119-122.
  • 8. HONIKEL K.O., 1998 – Reference Methods for the Assessment of Physical Characteristics of Meat.Meat Science 49 (4), 447-457.
  • 9. JONES D.B., STAHLY T.S., 1999 – Impact of amino acid nutrition during lactation on body nutrient mobilization and milk nutrient output in primiparous sows. Journal of Animal Science 77, 1513-1522.
  • 10. KAPELAŃSKA J., DYLAS R., KAPELAŃSKI W., DYBAŁA J., RAK B., GRAJEWSKA S., 2002 – Slaughter value and meat quality of primiparous gilts. Annals of Animal Science Suppl., 2, 297-300.
  • 11. KAPELAŃSKI W., GRAJEWSKA S., 2005 – Problematyka rzeźnego użytkowania loszek jednorazówek (The issue of slaughter utilisation of the first farrowing sows). Żywność. Nauka.Technologia. Jakość. 3 (44), 65-77.
  • 12. KAPELAŃSKI W., GRAJEWSKA S., BOCIAN M., KAPELAŃSKA J., 2007a – Slaughter indicators and carcass traits as related to changes in body weight during lactation and post-weaning period of primiparous sows. Animal Science Papers and Reports 25 (4), 231-239.
  • 13. KAPELAŃSKI W., GRAJEWSKA S., WAJDA S., BOCIAN M., KAPELAŃSKA J., 2007b – Meat characteristics as related to changes in body weight during lactation and post-weaning period of primiparous sows. Animal Science Papers and Reports 25 (4), 241-248.
  • 14. KOĆWIN-PODSIADŁA M., ANTOSIK K., KRZĘCIO E., ZYBERT A., SIECZKOWSKA H.,GRZEŚ B., ŁYCZYŃSKI A., POSPIECH E., 2004 – Effect of carcass muscling on culinary and technological pork properties in fatteners of three genetic groups. Animal Science Papers and Reports 22 (4), 451-458.
  • 15. KOĆWIN-PODSIADŁA M., ZYBERT A., KRZĘCIO E., 2000 – The influence of carcass Wright of fatteners with different Hal genotype on carcass leanness and selected traits. 46th International Congress Meat Sciences Technology Argentine, vol 1, 92-93.
  • 16. KORTZ J., 2001 – The chief defects of meat and methods of detection. Journal of Food and Nutrition Sciences 10/51, 3 (S), 6-10.
  • 17. KORTZ J., OTOLIŃSKA A., RYBARCZYK A., KARAMUCKI T., NATALCZYKSZYMKOWSKA W., 2005 – Meat quality of Danish Yorkshire porkers and their hybrids with Polish Large White pigs. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 14/55, 1, 13-16.
  • 18. KRZĘCIO E., ZYBERT A., SIECZKOWSKA H., KOĆWIN-PODSIADLA M., ANTOSIK K., 2003 – Wpływ mięsności tusz wieprzowych na wybrane cechy rzeźne i cechy jakościowe mięsa tuczników pogłowia masowego (The influence of meatiness of carcasses on some selected slaughter and meat quality traits of fatteners from mass population). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4 (37), 194-203.
  • 19. LARZUL C., ROY P. LE, GUEBLEZ R., TALMANT A., GOGUE J., SELLIER P., MONIN G., 1997 – Effect of halothane genotype (NN, Nn, nn) on growth, carcasses and meat quality traits of pigs slaughtered at 95 kg or 125 kg live weight. Journal Animal Breeding and Genetics 114 (4), 309-320.
  • 20. NOBLET J., ETIENNE M., 1989 – Estimation of sow milk nutrient output. Journal of Animal Science 67, 3352-3359.
  • 21. OECKEL M. J. VAN, WARNANTS N., BOUCQUEE CH. V. 1999 – Comparison of different methods for measuring water holding capacity and juiciness of pork versus on-line screening methods. Meat Science 51 (4), 313-320.
  • 22. PARK B., CHO S., KIM J., YOO Y., LEE J., AHN CH., KIM Y., YUN S., 2001 – Carcass composition and meat quality by intramuscular fat contents in Longissimus dorsi of Hanwoo. Materials of 47th International Congress of Meat Science and Technology, August 26th – 31th, Kraków, Poland, Vol. I,116-118.
  • 23. Polish Standard PN-ISO 4121., 1998 – Sensory analysis. Methodology. Evaluation of food products by methods using five point scales.
  • 24. RAK L., MORZYK K. A. 2002 – Chemiczne badanie mięsa (Chemical analysis of meat).Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu.
  • 25. RÓŻYCKI M., 1996 – Zasady postępowania przy ocenie w SKURTch (the vules and metodology in estimation of pigs in Polish Pig Testing Stations). Stan hodowli i wyniki oceny świń. Roczniki Instytutu Zootechniki XIV, 69-82.
  • 26. WAJDA S., WINARSKI R., BORZUTA K., 2004a – Przydatność pomiarów grubości słoniny do szacowania udziału mięsa w tuszach wieprzowych (The use of backfat measurments for the prediction of the lean meat content of pork carcasses). Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 72, 2, 177-184.
  • 27. WAJDA S., DASZKIEWICZ T., WAJDA M., 2004b – Quality of pig carcasses belonging to different classes in the EUROP grading system. Animal Science Papers and Reports 22, 4, 569-576.
  • 28. WAJDA S., DASZKIEWICZ T., KAPELAŃSKI W., PUCHALSKA D., 2005 – Wartość rzeźna tusz loszek i loch pierwiastek (The Slaughter value of carcass from gilts and primiparous sows). Żywność.Nauka. Technologia. Jakość. 3 (44), 206-211.
  • 29. WAJDA S., WINARSKI R., BURCZYK E., 2007 – Tissue composition of elements obtained from fattener carcasses of different weight. Proceedings for International Conference: “Quality and safety in meat for consumers: from stable to table” Kaunas, Lithuania 06-07 June, 146-147.
  • 30. WINARSKI R., WAJDA S., BORZUTA K., 2004a – The use of longissimus dorsi muszle measurements in assessing meat content of pig carcasses. Animal Science Papers and Reports 22 (4), 577-585.
  • 31. WINARSKI R., WAJDA S., BORZUTA K., 2004b – Szacowanie składu tkankowego tusz wieprzowych dzielonych na elementy według zasad stosowanych w Unii Europejskiej (Assessment of the tissue composition of pig carcasses dissected according to methods as indicated by the EU regulations). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (40), 24-31.
  • 32. ZYBERT A., KOĆWIN-PODSIADŁA M., KRZĘCIO E., SIECZKOWSKA H., ANTOSIK K., 2005 – Uzysk oraz procentowy udział części zasadniczych z rozbioru tusz wieprzowych zróżnicowanych masą oraz klasą mięsności według systemu EUROP (The gain and per cent content of prima cuts from the cutting of carcasses differentiated by hot carcass weight and leanness class according to the EUROP carcass grading system). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (44), 232-244.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-795702d2-84bf-4fe9-9828-26cd6a9d7f87
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.