EN
The study was conducted in 2008–2010, in north-western Poland, in 10 organic farms and 10 conventional farms. Potato crop of early varieties was in these farms; growing structure every year. In all farms a forecrop for potato was winter rye grown for grain. Cultivation was carried out in similar natural and productive conditions, mainly on soils of class IIIa and IVb. Productivity of link of rotation: winter rye – potato depends mainly on potato yielding. In organic farming rye has a definitely higher energy efficiency rate than potato. In conventional farming there was a higher energy efficiency rate in potato growing. In comparison to conventional system, the organic farming of link of rotation: winter rye – potato is characterized by lower accumulative energy profit (by 50%), a definitely lower energy efficiency rate and higher energy consumption. The effectiveness of technologies in the organic system should not be limited to a single crop, but considered in a whole production process.
PL
Badania przeprowadzono w latach 2008–2010 w północno-zachodniej Polsce, w 10 gospodarstwach ekologicznych i 10 gospodarstwach konwencjonalnych. Każdego roku uprawiano ziemniaki odmian wczesnych. Przedplonem było żyto ozime uprawiane na ziarno. Uprawa została przeprowadzona w podobnych warunkach naturalnych i produkcyjnych, głównie na glebach klasy IIIa i IVb. Stwierdzono, że wydajność zmianowania: żyto ozime – ziemniak zależy głównie od plonowania ziemniaków. W ekologicznej uprawie żyto ma zdecydowanie wyższy wskaźnik efektywności energetycznej niż ziemniaki. W rolnictwie konwencjonalnym wyższy wskaźnik efektywności energetycznej stwierdzono w uprawie ziemniaka. W porównaniu z systemem konwencjonalnym rolnictwo ekologiczne w zmianowaniu żyto ozime – ziemniak charakteryzuje się niższym skumulowanym zyskiem energii (o 50%), zdecydowanie niższym wskaźnikiem efektywności energetycznej i większym zużyciem energii.