PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 32 | 1 |

Tytuł artykułu

Analysis of the impact of climate factors on the level of mechanical parameters of selected packaging films used for food products

Warianty tytułu

PL
Analiza wplywu czynników klimatycznych na poziom zmian parametrów charakteryzujacych wartość użytkową folii opakowaniowych z tworzyw sztucznych przeznaczonych do pakowania produktów spożywczych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Plastic films are of key importance as a group of materials used for packaging food products. It is therefore crucial that they meet specific functional and durability requirements as well as comply with all regulations regarding food contact materials. A degree to which a set of properties of these materials satisfies the requirements connected with their usage determines their functional value. The level of functional value depends to a large extent on climate factors affecting these materials in the post-production stage. The aim of this work was to analyze the effect of climate factors on the level of changes of the parameters characterizing the functional value of polyolefin packaging films used for food products. The research was conducted with the main focus on the scope and intensity of changes of selected properties of packaging films in different microclimate conditions. The results became the basis of assessing the impact of climate factors on the level of changes of the parameters characterizing functional value and served as a groundwork to the analysis of the correlation between the changes in the parameters and the level of functional value of the plastic films.
PL
Folie z tworzyw sztucznych stanowią ważną grupę materiałów wykorzystywanych w opakowalnictwie do pakowania m.in. produktów spożywczych. W związku z czym muszą spełniać określone wymagania wytrzymałościowe oraz wymagania stawiane materiałom przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Stopień spełnienia przez materiały stawianych im wymagań z punktu widzenia ich przeznaczenia wyznacza ich wartość użytkową. Poziom wartości użytkowej folii jest zdeterminowany w dużym stopniu wpływem czynników klimatycznych, które oddziałują na te materiały w sferze poprodukcyjnej. Celem pracy jest analiza wpływu czynników klimatycznych na poziom zmian parametrów charakteryzujących wartość użytkową folii opakowaniowych z tworzyw sztucznych przeznaczonych do pakowania produktów spożywczych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

1

Opis fizyczny

p.131-142,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Packaging, Krakow University of Economics, Rakowicka 27, 31-317 Krakow, Poland

Bibliografia

  • BIELIŃSKI M. 2006. Właściwości użytkowe folii opakowaniowych, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 1-2: 15–16.
  • BUDDTOV V., PONOMAREV Y., KONDRASHKI N., ZELENKOVA T. 2003. The change in the molecular mass distribution of photosensitized low-density polyethylene during atmospheric aging, Polymer Science, 26: 28–35.
  • Budynki i budowle. Terminologia. Część 1. Terminy ogólne. PN-ISO 6707-1:2008.
  • CHOLEWA-WÓJCIK A. 2011. Istota wartości użytkowej materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych, Opakowanie, 4: 64–69.
  • DOBKOVSKI Z. 2006. Thermal analysis techniques for characterization of polymer materials, Polymer Degradation and Stability, 91: 415–628.
  • GALOTTO M., ULLOA P., HERMANDES D., FERNANDES-MARTIN F., GAVARA R., GUARDA A. 2008. Mechanical and thermal behaviour of flexible food packaging polymeric films materials under high pressure/temperature treatments, Packaging Technology and Science, v21: 297–308.
  • LISIŃSKA-KUŚNIERZ M, CHOLEWA-WÓJCIK A. 2012. Safety of packaging plastic films based on an analysis of changes in their physical properties during storage and use. In: Product and packaging. Tendencies for development in manufacturing. Eds. J. Lewandowski, A. Walaszczyk, I. Jałmużna, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, pp. 101–112.
  • LISIŃSKA-KUŚNIERZ M., KAWECKA A. 2012. Attributes of food packaging safety, In: Selected aspects of food quality. Eds. J. Żuchowski, R. Zieliński, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom, pp. 23–34.
  • SCARFATO P., MAIO L., INCAMATO L., ACIEMO D., MARIANO A. 2002. Influence of co-monomer structure on properties of co-polyamide packaging films, Packaging Technology and Science, 15: 9–16.
  • SCHAEL G. 2003. Determination of polyolefin film properties from refractive index measurements, Journal of Applied Polymer Science, 8: 903–914.
  • SERGE E., LAURENT D. 2002. Introduction à la physique des polymmères, Paris.
  • Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego. PN-ISO 22000:2006.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-78a8b69a-feb3-4dd5-83b7-b2c7b6b80604
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.