EN
Field experiments were conducted in Ethiopia to evaluate the effect of silicon fertilizer and sugarcane bagasse on tomato bacterial wilt (Ralstonia solanacearum). Silicon fertilizer significantly reduced the bacterial population, mean wilt incidence, percent severity index, and corresponding areas of disease incidence, and severity progress curves in the moderately resistant tomato cultivar (King Kong 2). Similarly, sugarcane bagasse resulted in a significant reduction of mean wilt and percent severity index, the corresponding areas under disease incidence and severity progress curves and the bacterial population at 5 days post inoculation, compared to the control, in cultivar King Kong 2. However, neither silicon fertilizer nor sugarcane bagasse resulted in any significant reduction of all disease parameters in the moderately susceptible cultivar Marglobe. Silicon fertilizer and sugarcane bagasse amendments also increased fruit yield for cultivar King Kong 2, but not for cultivar Marglobe. The total silicon content was also significantly increased in silicon fertilizer amendment, followed by sugarcane bagasse amended plants. The study recommends use of silicon fertilizer as a soil amendment under field conditions to augment resistance in moderately resistant cultivars where bacterial wilt disease problems prevail. However, a silicon fertilizer or silicon source was not found to substantiate or improve a susceptible cultivar. Sugarcane bagasse was demonstrated to possess a potential as an alternative soil amendment material and as an alternative silicon source.
PL
W warunkach polowych prowadzono doświadczenia w celu oceny wpływu nawozu krzemowego oraz wytłoków trzciny cukrowej na występowanie bakteryjnego uwiądu pomidora (Ralstonia solanacearum). Nawóz krzemowy istotnie wpływał na ograniczenie populacji bakterii, średnie występowanie uwiądu pomidora, procentowy indeks nasilenia choroby jak też areał jej występowania oraz krzywą wzrostu nasilenia choroby u średnio odpornej odmiany pomidora (King Kong 2). Podobnie do nawozu krzemowego, wytłoki trzciny cukrowej w istotnym stopniu ograniczały występowanie uwiądu, procentowy indeks nasilenia choroby, zasięg jej występowania, krzywą wzrostu nasilenia choroby i populację bakterii już po 5 dniach od momentu inokulacji w porównaniu do kontroli z średnio odporną odmianą pomidora. Jednakże, żaden z zastosowanych nawozów, a więc nawóz krzemowy i wytłoki trzciny cukrowej nie wpływały istotnie na zmniejszenie parametrów dotyczących występowania choroby na średnio podatnej odmianie pomidora. Wzbogacenie gleby zarówno nawozem krzemowym jak i wytłokami trzciny cukrowej powodowało wzrost plonu owoców u średnio odpornych odmian pomidora w przeciwieństwie do odmian podatnych na chorobę. Po zastosowaniu nawozu krzemowego jak też wytłoków trzciny cukrowej wzrosła całkowita zawartość krzemu w badanych roślinach. Na podstawie uzyskanych wyników badań można by zalecić stosowanie nawozu krzemowego w warunkach polowych jako czynnika wzmacniającego kondycję zdrowotną średnio odpornych odmian zwłaszcza w rejonach silnego występowania choroby pomimo, że nie stwierdzono dobrych efektów działania nawozu krzemowego oraz wytłoków trzciny cukrowej u średnio podatnych odmian. Wytłoki trzciny cukrowej okazały się dobrym alternatywnym źródłem krzemu oraz materiałem wpływającym na polepszenie gleby.