Badania pozostałości środków chemicznej ochrony roślin w płodach rolnych, roślinnych produktach spożywczych i paszach pochodzących z produkcji ekologicznej w roku 2008
Zakład Ekotoksykologii, Zamiejscowy Wydział Biotechnologii, Uniwersytet Rzeszowski, ul.Sokołowska 26, 36-100 Kolbuszowa
Bibliografia
Benbrook C.M. 2004 Minimizing pesticide dietary exposure through the consumption of organic food, The Organic Center for Education and Promotion. http://www.organic-center.org
Chmiel Z. 1979. Spektrofotometryczne oznaczanie śladowych pozostałości dwutiokarbaminianów w materiale roślinnym. Chem. Anal. 24: 505–511.
Dyrektywa Komisji 1999/50/WE z dnia 25 maja 1999 r. zmieniająca dyrektywę 91/321/EWG w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych. 1999. Dz. Urz. L 139, 02.06.1999: 29–31.
Ellendt K., Wieland M., Wauschkuhn C., Bauer N., Schüle E., Scherbaum E., Anastassiades M. 2008. Results from a 5-year Monitoring Program of Organically Produced Foods, Book of Abstracts, 7th European Pesticide Residue Workshop. Berlin, Germany. s. 282. http://www.oekomonitoring.cvuas.de/english
Gnusowski B., Szymona J., Sadło S. 2005. Pozostałości środków chemicznej ochrony roślin w żywności pochodzenia roślinnego produkowanej metodami ekologicznymi w roku 2004. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 45 (1): 146–151.
Gnusowski B., Szymona J., Sadło S. 2006. Pozostałości środków chemicznej ochrony roślin w żywności pochodzenia roślinnego produkowanej metodami ekologicznymi w Polsce w roku 2005. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 46 (1): 495–501.
Gnusowski B., Szymona J., Sadło S. 2007. Pozostałości środków chemicznej ochrony roślin w żywności i paszach pochodzenia roślinnego produkowanej metodami ekologicznymi w Polsce w roku 2006. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 47 (1): 42–48.
Gnusowski B., Nowacka A., Sadło S. 2008. Pozostałości środków chemicznej ochrony roślin w płodach rolnych, roślinnych produktach spożywczych i paszach pochodzących z produkcji ekologicznej w roku 2007. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 48 (4): 1194–1198.
Metod validation and quality control procedures for pesticide residues analysis in food and feed, Document N° SANCO/2007/3131, 31/October/2007.
Nowacka A., Gnusowski B., Walorczyk S., Drożdżyński D., Wójcik A., Raczkowski M., Hołyńska A., Barylska E., Ziółkowski A., Chmielewska E., Rzeszutko U., Giza I., Łozowicka B.,Kaczyński P., Rutkowska E., Szpyrka E., Rupar J., Rogozińska K., Machowska A., Słowik-Borowiec M., Kuźmenko A., Szala J., Sadło S. 2009. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2008). Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 49 (4): 1903–1917.
Pesticide residue monitoring in Finland – 2005. 2007. Evira publication 5/2007. http://www.evira.fi
Pesticide residue monitoring in Finland – 2006. 2007a. Evira publication 20/2007.http://www.evira.fi
Pesticide residue monitoring in Finland – 2007. 2008. Evira publication 11/2008.http://www.evira.fi
Pesticides residues in food 2004. 2006. The Stationary Office, Dublin, Ireland.http://www.pcs.agriculture.gov.ie
Pesticides residues in food 2005. 2006a. The Stationary Office, Dublin, Ireland.http://www.pcs.agriculture.gov.ie
Pesticides residues in food 2006. 2008. The Stationary Office, Dublin, Ireland. http://www.pcs.agriculture.gov.ie
Proposal BEO point of view towards Pesticide Residues. 2004. BvdI / 2-th version / 22-01-2004.
Report of Pesticide Residue Monitoring Results of the Czech Republic for 2005. 2006. http://www.szpi.gov.cz/en/docDetail.aspx?docid=1004282&docType=ART&nid=11452
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli. 2008. Dz. Urz. L 250, 18.9.2008: 1–84.
Rozporządzenie Rady 2092/91/EWG z dnia 24 czerwca 1991 roku w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych.1991. Dz. Urz. L 198, 22.7.1991: 1–15.
Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. 2007. Dz. Urz. L 189, 20.7.2007: 1–23.
The Swedish Monitoring of Pesticide Residues in Food of Plant Origin: 2002. 2003. Livsmedelsverkets rapport nr 12/2003, http://www.slv.se
The Swedish Monitoring of Pesticide Residues in Food of Plant Origin: 2003. 2004. Livsmedelsverkets rapport nr 12/2004, http://www.slv.se
The Swedish Monitoring of Pesticide Residues in Food of Plant Origin: 2004. 2005. Livsmedelsverkets rapport nr 17/2005, http://www.slv.se
The Swedish Monitoring of Pesticide Residues in Food of Plant Origin: 2005. 2006. Livsmedelsverkets rapport nr 13/2006, http://www.slv.se
The Swedish Monitoring of Pesticide Residues in Food of Plant Origin: 2006. 2008. Livsmedelsverkets rapport nr 4/2008, http://www.slv.se
The Swedish Monitoring of Pesticide Residues in Food of Plant Origin: 2007. 2008a. Livsmedelsverkets rapport nr 5/2008, http://www.slv.se
Tomalak M., Zaremba M. 2004. Dostępność środków ochrony roślin dla rolnictwa ekologicznego i zasady ich rejestracji w Polsce. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 44 (1): 462–472.
Ustawa o rolnictwie ekologicznym. 2004. Dz. U. Nr 93, poz. 898.