PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 01 |

Tytuł artykułu

Polskie przetwórstwo rybne w latach 1990 - 2015. Ocena efektywności innowacji

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Polish fish processing in the years 1990- 2015. Evaluation of innovations effectiveness

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Polskie przetwórstwo rybne intensywnie rozwinęło się w ciągu ostatniego 25-lecia. Szczególnie szybki rozwój przypada na lata 2004-2015, kiedy realizowane byty programy pomocowe UE. Obecnie nowoczesny przemysł rybny pod względem wielkości produkcji plasuje się na piątym miejscu w UE. W artykule przedstawiono ważniejsze obszary, w których prowadzono najistotniejsze wdrożenia innowacyjne zarówno procesowe, jak i produktowe. Przedstawiono problemy których rozwiązanie jest konieczne, dla dalszego rozwoju branży.
EN
Polish fish processing industry has greatly developed in last 25 years. The greatest development period was in the years 2004-2015; it was a time when the EU programs were implemented in Poland. At present, the Polish fish industry is ranked as number 5 among the EU countries. The paper describes the most important areas in which innovations in the fields of technology and products were introduced. Additionally, the Author has presented essential problems for the future development of Polish fish industry.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

01

Opis fizyczny

s.19-22,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Akademia Morska w Gdyni, Gdynia

Bibliografia

  • [1] Bykowski P. J. 2005. „Wspólna Polityka Rybacka i jej wpływ na polski przemysł rybny" Przemysł Spożywczy 59 (5): 8-12.
  • [2] Bykowski P. J. 2011. „Żywność pochodzenia morskiego - korzyści dla zdrowia konsumenta". Przemysł Spożywczy 66 (12): 31-33.
  • [3] Bykowski P. J.2012. „Swlatowy rynek surowców rybnych". Przemysł Spożywczy 66 (12): 6-11. [4] Bykowski P. J. 2013. „Kłopoty w wędząrni". Wiadomości Rybackie (3-4): 13-14.
  • [5] Groenwald R., 2016. Informacja osobista, lipiec.
  • [6] Grygiel W. 2016. „Polskie rybołówstwo bałtyckie i dalekomorskie - przykłady zmian w latach 1920-2014". Wiadomości Rybackie (5-6): 16-21,211.
  • [7] Grygiel W., K.Trella, E. Kuzebskl.2011. „Long-term (1920-2010) changes of the Polish long distance - and the Baltic Sea fishery structure - an effect of mutual concurrence or a decree of the fate". ICES CM 2011/D:09;1-27.
  • [8] Hryszko K., E. Kuzebski, A. Lirski. 2013.„Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce".
  • [9] IERGŻ-PIB Warszawa, nr 106. IERiGŻ-PIB. 2009-2015. „Rynek ryb i perspektywy", red. Hryszko K., 10-24.
  • [10] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 885/2011,19.08.2011.
  • [11] Rocznik Statystyczny GUS, Warszawa 2004-2016.
  • [12] Szczepaniak I. 2016. „Ekonomiczna ocena innowacyjności polskiego przemysłu spożywczego". Przemysł Spożywczy 70 (2): 2-6.
  • [13] Tereszkiewicz T. 2016. „Wsparcie dla sektora przetwórstwa rybnego w oparciu o Program Operacyjny na lata 2014-20120 - wnioski i doświadczenia AriMR". ref.WZ PSPR Darłowo, 4 czerwca.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-75657757-58a7-4fe0-bd53-fb7f7471d636
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.