PL
Bezpieczeństwo w zakresie zaopatrzenia w białko roślinne jest ważnym elementem polityki gospodarczej każdego kraju, dlatego wymaga zapewnienia zróżnicowanych i pewnych źródeł jego pozyskiwania. Obecnie podstawowe źródło tego surowca na cele paszowe stanowi importowana śruta sojowa. Celem artykułu było wskazanie głównych ograniczeń w rozwoju produkcji i rynku rodzimych roślin strączkowych, a także zaproponowanie możliwości i kierunków jego dalszego rozwoju jako alternatywy dla rynku soi. Stwierdzono, że w warunkach silnej konkurencji ze strony rynku soi, uzyskanie bezpieczeństwa kraju w zakresie białka roślinnego wymaga zwiększenia produkcji rodzimych roślin strączkowych przez aktywne wspieranie obrotu tym surowcem, a także obrotu produktami mięsnymi wytworzonymi na bazie pasz z rodzimych roślin białkowych.
EN
Food security in the field of plant protein is the main aim of economic policy in each country, hence the need for diversified and reliable sources of its acquisition. The primary source of this material should be the production of native legumes. The purpose of this article is to identify the main constraints in the development of production and trade of native legumes, and propose the opportunities and directions for its further development. It was found that under conditions of strong competition from soybean market, obtaining security of the country in the field of plant protein requires an increase in the production of native legumes by animating the raw material trading, and marketing of meat products produced on the basis of feed protein with native plants