PL
W doświadczeniach polowych badano konkurencyjność i efektywność szczepów Rhizobium leguminosarum bv. viciae R6 i 14, na dwóch odmianach soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medik.) - Trebisovska i YEC 188. W brodawkach obydwu odmian stwierdzono wyraźną dominację endogennej mikroflory glebowej. Konkurencyjność między badanymi szczepami Rhizobium była zróżnicowana. Szczep 14 był reizolowany z 38-60% brodawek obydwu form soczewicy jadalnej, natomiast szczep R6 zasiedlał tylko 4-15% brodawek. Wpływ szczepienia soczewicy jadalnej R. leguminosarum bv. viciae R6 lub 14, na plony i masę nasion był znacznie wyraźniejszy u formy Trebisovska (szczep R6 powoduje wzrost nawet do 35%), która także w kontrolach nieszczepionych była dwukrotnie plenniejsza od odmiany YEC 188.
EN
Rhizobium leguminosarum bv. viciae R6 and 14 strains were tested on lentil varietes Trebisovska and YEC 188. In field experiments dominated generally indigenous Rhizobium strains. The competitiveness of both tested strains differed significantly. Strain 14 was reisolated from 38-60% nodules of both lentil varietes, whereas strain R6 was identified only in 4-15% nodules examined. Seed yields on the Trebisovska variety surpassed twice that of the YEC 188 variety. Inoculation of the Trebisovska variety lentil produced yield increase even by 35%.