PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 65 | 3 |

Tytuł artykułu

Sugar and inorganic anions content in mineral and spring water-based beverages

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Carbonated and non-carbonated beverages manufactured based on mineral and spring waters have been present at the Polish market shortly, and their production and sales are regularly growing. The products have become commonly known as flavoured waters. Objective. The aim of the work was to identify and assess the content of carbohydrates used for sweetening mineral and spring water-based beverages and to estimate a concentration of inorganic anions. Material and methods. The study was undertaken for 15 mineral and spring water-based beverages subject to an analysis contents of fructose, glucose and sucrose with the high-performance liquid chromatography method with ELSD detection) and chlorides, nitrates and sulphates contents using the ion chromatography method. Results. A chromatographic analysis has confirmed the total contents of sugar declared by the manufacturers. The carbohydrates identified included fructose, glucose and sucrose (added sugar). Chlorides and sulphates were found in the content of all the analysed beverages while nitrates were not determined in only one of the 15 examined beverages. Conclusions. Mass consumption of mineral and spring water-based beverages should be considered as an important source of sugar and their excessive consumption may be disadvantageous for human health. A consumer should be informed by a manufacturer about a daily dose of sugar in a portion of a drink in per cents, and the easiest way to do it is to provide GDA marks on the label. Mineral and spring water-based beverages do not pose threats to consumer health in terms of their contents of inorganic ions: chlorides, nitrates and sulphates.
PL
Wprowadzenie. Gazowane i niegazowane napoje, produkowane na bazie wód mineralnych i źródlanych, obecne są na polskim rynku od niedawna, a ich produkcja i sprzedaż systematycznie wzrasta. Produkty te zyskały sobie potoczną nazwę „wód smakowych”. Cel badań. Celem niniejszych badań była identyfikacja i ocena zawartości węglowodanów, użytych do słodzenia napojów na bazie wód mineralnych i źródlanych oraz oszacowanie stężenia anionów nieorganicznych. Materiał i metody. Materiał do badań stanowiło 5 rodzajów napojów na bazie wód mineralnych i źródlanych, w których zbadano zawartość fruktozy, glukozy i sacharozy metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) z detekcją ELSD oraz zawartość chlorków, azotanów i siarczanów metodą chromatografii jonowej. Wyniki. Analiza chromatograficzna badanych napojów potwierdziła sumaryczną zawartość węglowodanów deklarowaną przez producentów. Stwierdzono obecność fruktozy, glukozy i sacharozy (cukry dodane). We wszystkich 15 badanych napojach odnotowano zawartość chlorków i siarczanów, natomiast zawartości azotanów nie stwierdzono tylko w 1 napoju spośród 15 badanych. Wnioski. Masowo konsumowane napoje na bazie wód mineralnych i źródlanych należy uznać za istotne źródło węglowodanów, a zbyt częste ich spożycie może być niekorzystne z punktu widzenia zdrowia człowieka. Konsument powinien być informowany przez producenta o procentowym stopniu realizacji zapotrzebowania na węglowodany w porcji napoju, poprzez umieszczenie na etykiecie oznaczeń GDA. Natomiast napoje na bazie wód mineralnych i źródlanych nie stwarzają zagrożenia zdrowia konsumentów pod względem zawartości anionów nieorganicznych: chlorków, azotanów i siarczanów.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

3

Opis fizyczny

p.193-197,ref.

Twórcy

autor
  • Laboratory for Environment Health Analysis and Materials of Agricultural Origin, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszow, Cwiklinskiej Street 2, 35-601 Rzeszow, Poland
autor
  • Department of Food and Agriculture Production Engineering, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszow, Rzeszow, Poland
autor
  • Laboratory for Environment Health Analysis and Materials of Agricultural Origin, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszow, Cwiklinskiej Street 2, 35-601 Rzeszow, Rzeszow, Poland
  • Department of Soil Science, Environmental Chemistry and Hydrology, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszow, Rzeszow, Rzeszow, Poland
autor
  • Department of Food and Agriculture Production Engineering, Faculty of Biology and Agriculture, University of Rzeszow, Rzeszow, Poland

Bibliografia

  • 1. Bray G.A., Nielsen S.J., Popkin B.M.: Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. Am J Clin Nutr 2004;79(4):537- 543.
  • 2. Directive of the European Parliament and of the Council of 18 June 2009 on the exploitation and marketing of natural mineral waters. Available from: http://eur-lex. europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX: 32009L0054:en:NOT (12.02.2014).
  • 3. Drewnowska B.: Water is tasty not only when hot. Rzeczpospolita – Ekonomia. Available from:http://www. ekonomia.rp.pl/artykul/706204,1025962-Hamuje-sprzedaz-napojow.html (12.02.2014, in Polish).
  • 4. Grembecka M., Lebiedzińska A., Mróz M., Szefer P.: Estimation of sucrose and monosaccharide content in selected energy drinks. Probl Hig Epidemiol 2013;94(2):339-341 (in Polish).
  • 5. Jarosz M., Rychlik E.: Carbonated sweetened beverages and their associations with diet related diseases. Stand Med 2007;23(4):109-114 (in Polish).
  • 6. Kłosiewicz-Latoszek L., Cybulska B.: Sugar and health hazard of obesity, diabetes mellitus and cardiovascular diseases. Probl Hig Epidemiol 2011;92(2):181-186 (in Polish).
  • 7. Krajowa Izba Gospodarcza - Przemysł Rozlewniczy: The Supreme Court blocked prohibition to sell sweetened beverages. Available from: http://www.kigpr.pl/index/ article/id/505 (12.02.2014, in Polish).
  • 8. Krajowa Izba Gospodarcza - Przemysł Rozlewniczy: Poles’ expenses for beverages. Available from: http://www.kigpr.pl/index/article/id/515 (12.02.2014, in Polish).
  • 9. Lustig R.H., Schmidt L.A., Brindis C.D.: Public health: The toxic truth about sugar. Nature 2012;482(2 february): 27-29. doi: 10.1038/482027a.
  • 10. Mroziak P.: Portal Spożywczy. Water category is becoming more and more innovative. Available from: http://www.portalspozywczy.pl/finanse/wiadomosci/zywieczdroj-kategoria-wody-staje-sie-coraz-bardziej-innowacyjna,71426.html (12.02.2014, in Polish).
  • 11. Mroziak P.: Portal Spożywczy. Market of bottled water will grow by at least 5 per cents this year. Available from: http://www.portalspozywczy.pl/finanse/wiadomosci/prezes-nestle-waters-rynek-wod-butelkowanychwzrosnie-w-tym-roku-co-najmniej-o-5-proc,71310.html(12.02.2014, in Polish).
  • 12. Regulation of the Minister of Health of 20 April 2010 amending the ordinance on the quality of water intended for human consumption. Available from: http:// isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20100720466 (12.02.2014, in Polish).
  • 13. Regulation of the Polish Minister of Health of 31 March 2011 on natural mineral waters, spring waters and table waters. Available from: http://isap.sejm.gov.pl/Details-Servlet?id=WDU20110850466 (12.02.2014, in Polish).
  • 14. Regulation of the European Union No. 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives. Available from: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32011R1129:EN:NOT(12.02.2014).
  • 15. Traczyk I., Jarosz M.: Carbohydrates. In: The nutritional guidelines for the Polish population – amendment. Jarosz M. (ed.), National Food and Nutrition Institute, Warsaw 2012 (in Polish).
  • 16. Wystrychowski G., Żukowska-Szczechowska E., Obuchowicz E., Grzeszczak W., Wystrychowski A.: Carbohydrates sweeteners and obesity. Przegl Lek 2012;69(4):157-162 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-749455e8-24c4-4046-926a-e31aa09fe8d9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.