EN
The aim of the study was to assess the role of family environment in shaping food habits among adolescents. The questionnaire research was conducted in autumn 2002 among 2179 teenagers aged 13 to 15 living in Warsaw. The correct nutritional habits within family, hospitality, and openness to nutritional information contributed to the occurrence of more correct food habits among adolescents. Bringing pressure to bear on children increased the frequency of consumption of food important for their health, and also increased the number of meals eaten a day.
PL
Celem pracy była ocena znaczenia środowiska rodzinnego w kształtowaniu wybranych zachowań żywieniowych młodzieży. Badanie ankietowe zostało przeprowadzone jesienią 2002 roku wśród 2179 osób w wieku 13–15 lat mieszkających w Warszawie. Pozytywne zwyczaje żywieniowe występujące w rodzinie, zjawisko gościnności oraz otwartość na wiedzę żywieniową sprzyjała bardziej prawidłowej częstotliwości spożywania mleka, przetworów mlecznych, owoców oraz surowych i gotowanych warzyw (tab. 2). Stosowanie przez rodziców różnych form przymusu w kształtowaniu zachowań żywieniowych dzieci łączyło się z częstszą konsumpcją takich produktów żywnościowych jak mleko i gotowane warzywa (tab. 2), także z większą liczbą posilków spożywanych w ciągu dnia (rys. 1).