PL
Transgeniczne rośliny uprawia ponad 12 min rolników na świecie. Obawy związane z uprawą roślin GM odnoszą się do bezpieczeństwa dla środowiska naturalnego oraz zdrowia konsumenta. Dotyczą m.in. wpływu na organizmy niedocelowe, wyselekcjonowanie odpornych chwastów czy patogenów, toksycznego bądź alergennego wpływu na organizm człowieka. Transgeniczne odmiany roślin uprawnych są skrupulatnie badane przez rządowe wyspecjalizowane agendy, m.in. EFSA (European Food Safety Authority) w Unii Europejskiej oraz urzędy odpowiedzialne za rejestrację odmian. Do tej pory nie znaleziono przekonywujących dowodów na negatywne działanie GMO. Genetycznie zmodyfikowane rośliny mogą przy odpowiednim wykorzystaniu pomóc w walce z niedostatkiem żywności w krajach rozwijających się i z zanieczyszczeniem środowiska w krajach rozwiniętych. Wiele wątpliwości i obaw wobec wykorzystywania GMO w rolnictwie i produkcji żywności wynika z braku wiedzy o istocie nowych technologii i ich relacji z dotychczas stosowanymi technikami w hodowli roślin uprawnych. W dalszym ciągu istnieje potrzeba prowadzenia badań, które przekonają społeczeństwo o korzyściach związanych z praktycznym wykorzystaniem genetycznie modyfikowanych organizmów.
EN
Over 12 million farmers around the world are grown transgenic plants. Concerns about the cultivation of GM crops relate to environmental safety and consumer health. Concern, including impact on non-target organisms, selection of resistant weeds and pathogens, toxic or allergenic effects on the human body. Transgenic crops are carefully examined by the specialized agencies such as government EFSA (European Food Safety Authority) in the European Union and the authorities responsible for registration of new species. So far not found conclusive evidence of the negative effects of GMOs. Genetically modified plants may be used with appropriate help in the fight against poverty in developing countries and environmental pollution in developed countries. Many questions and concerns to the use of GMOs in agriculture and food production due to lack of news about the essence of new technologies and their relationships with existing techniques in crop breeding. There is still a need for studies that will convince the public of the benefits related to the practical use of genetically modified organisms.