PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 70 | 01 |

Tytuł artykułu

Produkcja wołowiny - współpraca przemysłu z nauką

Warianty tytułu

EN
Beef production - cooperation of industry and science

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Konieczna jest ścisła współpraca pomiędzy branżą mięsną i naukowcami, w tym znalezienie najlepszych mechanizmów finansowania badań. W Australii przy realizacji wspólnych projektów z powodzeniem zastosowano prostą zasadę (pół/pół) łączenia środków publicznych i pieniędzy pochodzących z przemysłu. Ponadto, ze względu na fakt, że przyjemność jedzenia mięsa, a zatem jego walory smakowe pozostają głównym kryterium dla konsumentów, opracowano tam system oceny przewidywanej jakości konsumenckiej wołowiny na poziomie konsumenta Meat Standards Australia (MSA). To samo można zrobić w Europie wraz z wprowadzeniem systemu Global Guaranteed Grading 3G, który może stać się europejską wersją systemu MSA.
EN
A close cooperation between the meat industry and scientists including finding the best mechanisms of financing the research is needed. In Australia, a simple principle (half/half ) of combining public money and industry money for the same project has been successfully applied. Additionally, due to the fact that the pleasure of consuming the meat and by this, meat palatability remains a major criterion for the consumers, a consumer driven modeling tool has been developed to predict beef palatability, called Meat Standards Australia (MSA). The same could be carried out in Europe with the introduction of the Global Guaranteed Grading (3G) system, which might become the European version of the MSA.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

01

Opis fizyczny

s.40-42,bibliogr.

Twórcy

  • INRA, Saint Genes Champanelle, Francja
  • Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Warszawa
  • Polkinghornes Murrurundi, Australia
autor
  • Institut de l’elevage, M.R.A.L., Limoges, Francja
autor
  • Murdoch University, Murdoch, Australia

Bibliografia

  • [1] Troy, D. J., Kerry J. P. 2010. „Consumer perception and the role of science in the meat industry”. Meat Science 86, 214-226, DOI:10.1016/j.meatsci.2010.05.009.
  • [2] Bonny, S., Pethick, D.W., Legrand, I., Wierzbicki, J., Allen, P., Farmer, L.J. 2016. „European conformation and fat scores have no relationship with eating quality”. Animal, 1. DOI 10.1017/S1751731115002839.
  • [3] Mortimer, S.I., van der Werf, J.H.J., Jacob, R.H., Hopkins, D.L., Pannier, L., Pearce, K.L., Gardner, G.E., Warner, R.D., Geesink, G.H., Hocking Edwards, J.E., Ponnampalam, E.N., Ball, A.J., Gilmour, A.R., Pethick, D.W. 2014. „Genetic parameters for meat quality traits of Australian lamb meat”. Meat Science, vol. 96, issue 2, part B, February 2014, pages 1016-1024, DOI:10.1016/j.meatsci.2013.09.007.
  • [4] Pethick, D.W., Thompson, J., Polkinghorne, R., Bonny, S., Tarr, G., Treford, P., Sinclair, D., Frette, F., Wierzbicki, J., Crowley, M., Gardner, G., Allen, P., Nishimura, T., McGilchrist, P., Farmer, L., Meng, Q., Scollan, N., Duhem, K., Hocquette, J.-F. 2015. „Prédiction de la qualité de la viande de ruminants. Compte-rendu du congrès international d’Août 2015 à Paris sur la prédiction de la qualité de la viande de ruminants pour mieux satisfaire les consommateurs”. Viandes & Produits Carnés,VPC-2015-31-4-3, publikacja 6.11.2015: http://www.viandesetproduitscarnes.fr/phocadownload/vpc_vol_31/3143_hocquette_prediction_qualite_viande_ruminants.pdf

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-73f40d7a-fe7c-4c10-a926-e0d95d972275
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.